Zelenskij: Napad na Ukrajinu je tek početak

Zelenskij: Napad na Ukrajinu je tek početak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij komentirao je izjave ruskog zapovjednika, koji je rekao da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom jer bi to omogućilo pristup separatističkoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji. Zelenskij je rekao da ta primjedba pokazuje da Rusija želi invaziju na druge zemlje i da bi napad na Ukrajinu bio samo početak.

“Pa, ovo samo potvrđuje ono što sam mnogo puta rekao: ruska invazija na Ukrajinu bila je zamišljena samo kao početak, onda žele zauzeti druge zemlje”, rekao je Zelenskij u svom noćnom obraćanju.

Moldavija bijesna zbog ruskog plana, zvali su ruskog ambasadora

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ruskog ambasadora kako bi mu izrazilo “duboku zabrinutost” oko izjava visokog ruskog vojnog zapovjednika o tome da je stanovništvo koje govori ruski u toj zemlji ugnjetavano.

“Te izjave nemaju utemeljenja. Moldavija je neutralna zemlja i taj princip moraju poštivati svi međunarodni sudionici, uključujući Rusku Federaciju”, objavilo je moldavsko ministarstvo na svojoj interntskoj stranici.

Ruske novinske agencije Tass i Interfax ranije u petak prenijele su izjavu Rustama Minnekajeva, zamjenika zapovjednika ruskog centralnog vojnog okruga, kako Rusija planira pod punu kontrolu staviti Donbas i južni dio Ukrajine tokom druge faze onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom. Time bi, kazao je, Rusija poboljšala svoj pristup moldavskoj pobunjeničkoj, proruskoj regiji Pridnjestrovlju, koja graniči s Ukrajinom, a Kijev strahuje da bi i iz te rijegije mogli biti pokrennti napadi na njezin teritorij.

Izvor:saff.ba

 478 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.