Obilježen dan formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla

Obilježen dan formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla

Samostalni odred Gornja Tuzla” danas je obilježio 30 godina od svog formiranja 1992. godine. Svečanosti obilježavanja ovog jubileja prisustvovali su nekadašnji borci Odreda, predstavnici boračkih udruženja i organizacija grada Tuzla, članovi porodica šehida i poginulih boraca iz Gornje Tuzle, predstavnici gradske vlasti, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija i veliki broj građana.

Takođe ovom vrlo važnom događaju za Gornjotuzlake prisustvovao je i ministar za pitanja boraca TK Zoran Blagojević, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, nekadašnji načelnik Tuzle Selim Bešlagić, sadašnji gradonačalnik Tuzle Jasmin Imamović, Jusuf Šećerbegović i mnoge druge zvanice.

Delegacija predstavnika udruženja i organizacija Gornje Tuzle obišla je mjesta pogibije prvog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića i spomen obilježje borcima u naselju Tetima, odala počast i položila cvijeće.

Položeno je cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma” koje je podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle 1992.-1995.

16. maj zasigurno je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle. Tog datuma 1992. godine formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla.

U to vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja. Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja.

Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica.

Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

Kolona preživjelih boraca, RVI, predstavnika Udruženja i organizacija boraca, Porodica Šehida i građana Gornje Tuzle krenula je od simbola Gornje Tuzle “ŠEHIDSKE ČESME” do Društvenog doma, ispred kojeg je izvršeno svečano postrojavanje pripadnika “Samostalnog odreda Gornja Tuzla”.

Ispred Društvenog doma prisutnima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić koji je naglasio da mu je izuzetna čast što je imao priliku sprisustvovati ovomobilježavanju i sjećanju na dane otopra Gornje Tuzle.

U okviru obilježavanja 20. godišnjice od formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla, u Društvenom domu je organizovana svečana akademija. Prikazan je dokumentarni film o ratnom putu Samostalnog odreda Gornja Tuzla, čiji je autor Haris Alajbegović, a urednik Refik Topić. Film govori o otporu Gornjotuzlaka i njihovom herojstvu u odbraniu Gornej Tuzle i Bosne i Hercegovine.

U toku programa prisutnima su se obratili organizator Nermin Marevac predsjednik RVI Tuzla, ministar za pitanja boraca TK Zoran Blagojević, Selim Bešlagić, nekadašnji gradonačalnik Tuzle, Mensur Alić pomoćnik za moral 1. Bataljona Gornja Tuzla i Jasmin Imamović garadonačalnik Tuzle sa jednistvenom porukom “Gornja Tuzla je bila bedem otpora i herojstva !”

U dijelu kulturno – zabavnog programa nastupili su i dječaci i djevojčice Osnovne škole Gornja Tuzla sa prelijepim recitacijama, kao i nezaobilazni članovi KUD-a Gornaj Tuzla.

Radio Inat BiH

 1,859 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.