NATO najavio jaču podršku i partnerstvo Bosni i Hercegovini

NATO najavio jaču podršku i partnerstvo Bosni i Hercegovini

Šefovi vlada i država NATO članica objavili su danas službeni tekst deklaracije madridskog samita, u kojem se pominje i Bosna i Hercegovina.

– U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga – navodi se između ostalog u deklaraciji usvojenoj u Madridu.

Također se ističe i važnost sastanak s brojnim NATO partnerima, među kojima je i naša zemlja.

– Imali smo vrijedne razmjene mišljenja s šefovima država Australije, Finske, Gruzije, Japana, Republike Koreje, Novog Zelanda, Švedske i Ukrajine, kao i sa predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije. Pozdravljamo uspostavljene odnose s ministrima vanjskih poslova Jordana i Mauritanije kao i ministrom odbrane Bosne i Hercegovine (Sifet Podžić op.a.) – navedeno je u deklaraciji NATO-a.

Izvor:saff.ba

 87 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.