HDZ stao uz NiP, imaju poruku za IZ i reisa Kavazovića

HDZ stao uz NiP, imaju poruku za IZ i reisa Kavazovića

Nakon pisma Naroda i pravde i Hrvatska demokratska zajednica BiH se uključila u napad na Islamsku zajednicu i reisa Huseina ef. Kavazovića.

HDZ prvo poručuje da je to stranka koja je utemeljena na kršćanskim vrijednostima.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH izražava žaljenje zbog izjava uvaženog reisa Kavazovića u kojima spominje našu političku stranku u kontekstu kakvom je izašao danas u javnost. Nazivati poruke HDZ-a BiH “discipliniranjem” je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju.
HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota. Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš saradnik i sagovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu”.

Na kraju pisma HDZ spominje prebrojavanje i radikalne političke centre u BiH..

“Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo – poručili su iz HDZ-a”.

Izvor:saff.ba

 162 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.