Istanbul: Završena inspekcija prvog broda sa žitom iz ukrajinske luke Odesa

Istanbul: Završena inspekcija prvog broda sa žitom iz ukrajinske luke Odesa

Tim iz Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu, završio je u srijedu inspekciju broda “Razoni”, prvog žitom natovarenog koji je napustio Ukrajinu od početka rata s Rusijom.

Brod pod zastavom Sijera Leonea, natovaren s 26.500 tona kukuruza, stigao je u utorak navečer u Istanbulski moreuz na ulazu u Crno more i usidrio se na lokaciji koja mu je dodijeljena.

U ponedjeljak je krenuo iz ukrajinske luke Odesa, kao rezultat sporazuma o obnovi isporuka ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji su 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih nacija, potpisale Ukrajina i Rusija.

Prema dogovoru, uspostavljen je Zajednički koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa, kako bi globalne isporuke žitarica, koje su od 24. februara bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata, bile nastavljene.

Izvor:trtbalkan.com

 619 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.