Saveznik ruskog predsjednika: Putin će pomoći Kini ako počne rat sa Tajvanom

Saveznik ruskog predsjednika: Putin će pomoći Kini ako počne rat sa Tajvanom

Vodeći ruski senator obećao je da će predsjednik Rusije Vladimir Putin priteći u pomoć Kini ako ona krene u rat zbog Tajvana.

No, Vladimir Džabarov, prvi zamjenik predsjednika međunarodnog odbora u ruskom Vijeću federacije, rekao je da će podrška Kremlja ovisiti o tome da li će Peking pokazati potporu Rusiju u ratu u Ukrajini.

“Ne vidim razloga za odbijanje pomoći Kini. No, volio bih vidjeti dvosmjerno kretanje s Kinom. To znači da bismo trebali imati neke koristi od te saradnje”, kaže Džabarov, prenosi Daily Mail.

Bliske veze

Putin i kineski predsjednik Xi Jinping naizgled su poticali bliske veze posljednjih godina, ali u Moskvi postoji zabrinutost da je Peking do sada odbio otvoreno podržati “specijalnu vojnu operaciju” Kremlja pokrenutu 24. februara u Ukrajini.

Ova izjava dolazi u jeku eskalacije napetosti između Kine i Tajvana nakon što je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi otišla u nenajavljenu diplomatsku posjetu otočkoj državi koju Peking smatra svojom.

Bliski Putinov saveznik sada je jasno dao do znanja da je Rusija spremna podržati Kinu u bilo kakvom sukobu oko spornog otoka Tajvana – što bi bio potez koji bi učvrstio njen protuzapadni savez.

“Uvjeren sam da se u ovom slučaju Kina nada određenoj pomoći Rusije… jer će Kini biti teško suprotstaviti se Sjedinjenim Američkim Državama bez podrške.

Ponekad je to igra slučaja i sukob može prerasti u veliki rat. Ali, mislim da se Kina u tom smislu ponaša vrlo oprezno, vrlo suzdržano, dok nastavlja graditi svoj odbrambeni potencijal”, zaključio je Džabarov.

Osudili posjetu

Ovaj 69-godišnji ruski zastupnik i bivši službenik ruske sigurnosne agencije FSB dobio je 2018. prestižni orden Aleksandra Nevskog “za zasluge u jačanju ruske državnosti”, zahvaljujući ukazu Putina.

Džabarov je iznio svoju tvrdnju nakon što je Kina oštro osudila posjetu Pelosi Tajvanu i pokrenula veliku vojnu vježbu u kojoj će biti prekinut zračni i pomorski promet zbog opsežnih vježbi ispaljivanja projektila koje zadiru u tajvanske vode.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je dolazak Pelosi “potpunom farsom” i ponovio često korištenu frazu kineske diplomatije da će “oni koji se igraju vatrom od toga stradati”.

Izvor:raport.ba

 656 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.