Doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić sa svojim timom objavila prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH

Doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić sa svojim timom objavila prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH

Rezultat tog okruglog stola su prve bh. smjernice o tretmanu karcinoma dojke, što će uveliko pomoći doktorima i zdravstvenim ustanovama u BiH da poboljašaju liječenje ove opake bolesti. Smjernice su objavljene i u prestižnom The Bosnian Journal Of Basic Medical Sciences. Treba napomenuti da većina zemalja imaju međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinoma dojke, međutim u našoj zemlji one nisu postojale.

Veoma je bitno imati takav dokument koji se redovno obnavlja po naučnim istraživanjima. Sada u BiH možemo uspješnije i strateški liječiti pacijentice po najnovijim preporukama struke. Za karcinom dojke to je vrlo bitno pošto je to jedna struka onkologije koja se često mijenja i dopunjava prema najnovijim istraživanjima i preporukama najuglednijih klinika svijeta, kazala je dr. Lejla Hadžikadić-Gušić koja je, kako bi realizovala ovaj projekat, skupila specijaliste za karcinome dojke iz BiH i dijaspore i napisali prve smjernice za BiH.

Vrlo sam ponosna na ovaj projekat i zahvaljujem se BJBMS što su publikovali ovaj naš rad. Smjernice su veoma važna strategija za našu struku, da se standardizuju tretmani od bolnice do bolnice, od grada do grada. Tako svi doktori, iz manjih ili većih gradova, mogu svojim pacijentima davati iste preporuke, kaže Hadžikadić-Gušić i dodaje da je ovo prvi korak za ljekare, dok će slijedeći korak biti nadležno ministarstvo koje će dati preporuku gdje se treba ulagati i investirati za žene oboljele od karcinoma dojke.

Dr. Lejla kaže da je trebalo dosta vremena da se okupi ovakva stručna multidisciplinarna grupa specijalista.

Divni su ljudi i kolege i zaista sam im zahvalna za sve.  Jako smo ponosni kao grupa na ovaj rad. Zahvaljujem se također BJBMS što su podržavali i publikovali ovaj rad, rekla je ona i pozvala sve student medicine i mlade doktore da idu naprijed i da traže prilike da rade sa ljekarima u inostranstvu jer je to veoma važno za klinički ili istraživački rad, ali i njihove buduće karijere.

Pored Lejle Hadžikadić-Gušić na smjernicama su radili: Timur Cerić, Inga Marijanović, Ermina Iljazović, Dijana Koprić, Anela Zorlak, Mahira Tanović, Alma Mekić- Abazović, Ibrahim Šišić, Una Delić, Jasminka Mustedanagić-Mujanović, Alija Aginčić, Edin Bećiragić, Frederick L Greene.

(tuzlarije.net)

 1,272 Pregledano

Share

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.