70. GODINA OD POSTOJANJA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA GORNJA TUZLA

Gornja Tuzla Novo

Juče je u prepunoj Sali  Društvenom doma Gornja Tuzla održana svečana manifestacija povodom 70. Godina postojanja Dobrovoljnog Vatrogasnog društva Gornja Tuzla.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima i DVD-a iz Slovenije, Hrvatske i Srbije kao I iz cijele Bosne i Herccegovine.

Ovu svečanost su svojim prisustvom uveličali i zastupnik u parlamentarnoj skupštini BiH, nekadašnji garonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sadašnji gadonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, vijećnik u gradskom vijeću Tuzla Mensur Alić i mnogi drugi gosti iz grada Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Prije 70 godina ili tačnije 16.02.1952 godine održana je osnivačka skupština DVD Gornja Tuzla, na inicijativu tadašnjeg Sreskog vatrogasnog saveza Tuzla, a u saradnji sa Narodnim odborom opštine Gornja Tuzla . Tog dana na osnivačkoj skupštini društva učlanilo se 80 članova od čega je bilo 9 žena.

Oprema kojom je u tom periodu društvo raspolagalo sastojala se od: 25 radnih odijela, 10 penjačkih opasača,1 brentače, nekoliko užadi, dvoje ljestve kukače i nekoliko vatrogasnih aparata na hemijsku pjenu T-15. U ovom periodu se koristila ručna vatrogasna pumpa KNAUS koja se danas kao vatrogasni eksponat nalazi u muzeju u fabrici soli Tuzla. U periodu osnivanja društvo je bilo smješteno u prostorije mekteba koje nisu pružale adekvatne uslove za rad i razvoj društva.

Prvo priznanje DVD je dobilo 1952. godine od Sreskog vatrogasnog saveza  Tuzla za požrtvovan rad na gašenju požara.

Zbog nedostatka smještajnog prostora javljaju se prijedlozi i inicijative za rješenje datog problema. Pokrenute aktivnosti su urodile plodom pa je društvo 1964 godine namjenski dobilo sredstva od tadašnjih vlastiu iznosuod 400.000 dinara te je za taj novac kupljeno zemljište za izgradnju vatrogasnog doma (u kojem i danas društvo radi). Odmah se pristupilo gradnji objekta  isključivo dobovoljnim radom. Sredstva su trošena samo za nabavku materijala. Entuzijasti društva su utrošili preko 5000 sati rada na izgradnji objekta da bi prostorije bile gotove do jeseni 1965 godine kada se i zvanično useljavamo u novi objekat.

Od TVJ Tuzla društvo dobija prvo vatrogasno vozilo marke PRAGA ,motornu pumpu Sora te se nabavlja znatna količina vatrogasnih crijeva i sredstava za gašenje.

Kada je naše mjesto 13.jula 1975.godine,  zadasila katastrofalna poplava tada DVD dolazi do izražaja te stavlja sve svoje resurse na raspolaganje te aktivno učestvuje na otklanjanju poslijedica nastalih nesrećom.

Pored mnogih pohvala i nagrada pojedincima i kolektivima u cjelini, društvo  1975 dobija Oktobarsku nagradu Grada Tuzla.

Iste godine društvo nabavlja novo navalno vozilo Tam 5500 koje je u društvu operativno do 2017.godine.

Ekipe redovno učestvuju na takmičenjima u svim rangovima tadašnjih takmičenja.

Ženska seniorska ekipa je 1982.godine na Republičkom takmičenju osvojila prvo mjesto te stekla uslov za učešće na Saveznom takmičenju. 1983.godine na saveznom takmičenju koji se održalo u Kraljevu ekipa zauzima 4 mjesto i to je najveći uspjeh društva što se tiče takmičenja. Dio slavne ženske ekipe na naše veliko zadovoljstvo danas s nama. Pored seniorskih ekipa na takmičenjima redovno učestvuju  juniorske i pionirske ekipe.

Početkom 90-i godina s obzirom da je bjesnio rat prvo u Sloveniji pa u Hrvatskoj društvo shvaća da se i na ovim prostorima sprema sličan scenario.Društvo nabavlja nedostajuću opremu, nabavlja dodatne količine goriva, obnavlja sistem radio veze i slično. Dio članova se uključuje u krizni štab Mjesne zajednice Gornja Tuzla koji se i osniva u prostorijama vatrogasnog doma.

U narednih nekoliko godina naše društvo je uspjelo da se uvrsti u grant sredstva Budžeta opštine Tuzla i na taj riješi način finasiranja društva. Ovaj uspjeh nebi bio moguć bez pomoći  tadašnjeg Opštinskog, a danas Gradskog vijećnika Mensura  Alića.

Početkom 2015 godine društvo odlučuje da nabavi jedno kombi vozilo za 8 ili 9 sjedišta. U toku godine nabavljeno je vozilo mercedes sprinter sa 9 sjedišta. Nabavka ovakvog vozila u mnogome je olakšalo rad ekipa.

Godine 2017. društvo nabavlja modermo navalno vatrogasno vozilo merc 1117 a naš staro vozilo ide u zasluženu mirovinu. Tad nabavljena vozila i danas su operativna.

Saradnja sa drugim vatrogasnim društvima kako kod nas tako i u zemljama u okruženju je na zavidnom nivou. Razvijeni su prijateljski odnosi sa društvima u Sloveniji, Hrvatkoj i Srbiji.

Nadamo se i sve ćemo učiniti da Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Tuzla nastavi svoj kontinuitet uradu te da će uspjesi u budućnosti bit sve bolji i bolji.

Radio Inat BiH GT – DVD Gornja Tuzla

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)