Armija RBiH najvažnija historijska činjenica u našoj višestoljetnoj historiji

BiH Novo

Na Šehidskom mezarju “Kovači” obilježena je 18. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 31. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović te brojne druge delegacije.

Bećirović se ovom prilikom obratio medijima te čestitao ove dvije godišnjice.

– Armija RBiH je bila legalna oružana sila, legalno i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH je najvažnija historijska činjenica u našoj višestoljetnoj historiji. Da nije bilo Armije RBiH propao bi referendum građana iz 1. marta 1992. godine, a i prijem BiH 22. maja 1992. u Ujedinjene nacije ostao bi mrtvo slovo na papiru – naveo je Bećirović te dodao:

– Mi svi u BiH koji volimo BiH možemo biti ponosni na slobodarsku i herojsku Armiju RBiH. Ona je branila džamije, crkve, sinagoge, obdaništa, škole, branila je suverenu, nedjeljivu, nezavisnu i multietničku BiH na bazi Ustava države i platforme Predsjedništva RBiH.

U Narodnom pozorištu će, u 18 sati, biti održana Akademija povodom obilježavanja godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Podsjetimo, 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, jedina zvanična oružana snaga Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate i suverene zemlje.

saff.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)