Banovići bit će domaćin ovogodišnjeg obilježavanja bitke na Vijencu

Tuzlanski Kanton

Centralna manifestacija obilježavanja 11. maja, Dana oslobođenja Vijenca ove godine održat će se na prostoru općine Banovići, tačnije na Srnici u Mjesnoj zajednici Treštenica. Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja općine (Grada) Lukavca, odnosno Udruženja „Veterani rata 212./222. Bosanske oslobodilačke brigade“ posjetili su Banoviće kako bi sa općinskim načelnikom  dr. Begom Gutićem dogovorili najbitnije detalje vezane za obilježavanje ovog značajnog datuma.

Kako su kazali, svoj dio programa u povodu 29. godišnjice bitke na Vijencu oni će organizirati u jutarnjim satima u Lukavcu. Plan je da se u popodnevnim satima zajednički otvori novoizgrađeno spomen obilježje u Jaruškama, a nakon čega bi se aktivnosti preselile na teritoriju općine Banovići, tačnije na Srnicu, gdje je planirana centralna manifestacija.

Prema riječima načelnika Gutića, općina Banovići „pokrit“ će organizacijiski dio centralne manifestacije – oficijalni dio i kulturno-zabavni program. Nosioci tih aktivnosti bit će Organizacija demobilisanih Boraca i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” općine Banovići, čiji predsjednici su sudjelovali u razgovorima. Oni će zajedno sa kolegama iz Lukavca izkoordinisati sve aktivnosti.

Jedanaesti maj je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji općina Banovići i Lukavac, i ovaj datum je Odlukom Općinskog vijeća Banovići uvršten u listu značajnih datuma i događaja za Općinu. Akcija oslobađanja Vijenca smatra jednim od najznačajnijih ratnih uspjeha jedinica Drugog korpusa i okarakterisana je bitkom prekretnicom rata na ovim prostorima. Shodno navedenom, 11. maj se svake godine prikladno i obilježava.

TIP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)