Britanka nekoliko puta morala da dokazuje da je živa

Novo Zanimljivosti

Jednoj penzionisanoj učiteljici u Velikog Britaniji penzija je prestala da stiže jer pružalac usluge odbija da joj povjeruje da nije mrtva.

Penzionisanij učiteljici je četiri puta obustavljana isplata penzije, jer je agencija koja je zadužena za uplatu više puta odbijala da prihvati da nije preminula.

Eileen McGrath (85) ostala je bez prihoda tokom Božića kada su je “Teachers’ Pensions”, koja upravlja penzijama u ime britanske vlade, pomiješale s drugom ženom koja je preminula.

“U decembru sam dobila dva pisma od Teachers’ Pensions u kojima su me eufemistički pitali da li sam mrtva”, rekla je ona, prenose mediji.

Penzionerka je dodala da je odmah nazvala da razjasni da je veoma živa. “Ipak, nedjelju dana kasnije stigla su još dva pisma s istim pitanjem, pa sam i pismeno ponovila da još nisam umrla”, kazala je ona.

Četiri dana prije Božića, McGrath je otkrila da joj penzija nije isplaćena. Usprkos novim pozivima ageniciji, isplata  udovičke penzije, koju ona također prima od njih, je također zaustavljena. Obje isplate su konačno izvršene 2.  januara nakon što se ona žalila.

McGrath je rekla da je od nje više puta traženo da dokaže svoje postojanje od 2020. godine i da se svaki put suočavala s gubitkom prihoda.

Tokom korone bila je žrtva postupka provjere koji redovno kontrolira korisnike penzija u registru umrlih, kako bi se spriječile dodatne isplate.

“Nakon što sam se žalila, moja penzija je vraćena, ali nije bilo izvinjenja. U matičnoj službi navode se puno ime i prezime i godina rođenja umrlih lica. Gotovo je nemoguće da postoje drugi  penzionisanij učitelji s mojim imenom i datumom rođenja koji umiru iz godine u godinu”, kazala je ona.

Ona je rekla da u pismima nije jasno da bi  penzioneri trebalo da stupe u kontakt ako se njihove okolnosti nisu promijenile.

“Na sreću, imam dovoljno novca na svom štednom računu da prebrodim ove incidente, ali sigurna sam da to nije slučaj za sve. Osim toga, neprijatno je i uznemirujuće kada vam se povremeno govori da neko misli da ste mrtvi”, rekla je ona, prenosi Fena.

bhglas.dk

Foto ilustracija: Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)