Članovi Predsjedništva BiH s Osmanijem: OSCE je postojan partner BiH

BiH Novo

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili su predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da su Komšić i Bećirović iskazali zadovoljstvo prilikom da razgovaraju Osmanijem o aktuelnim temama od značaja za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

“Istakli su važnu ulogu i značaj OSCE-a u prevenciji konflikta, te iskazali opredijeljenost za nastavak saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu”, navodi se u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH su čestitali ministru Osmaniju predsjedavanje OSCE-om u 2023. godini i pružili podršku radu i angažmanu Sjeverne Makedonije u ovoj najvećoj regionalnoj sigurnosnoj organizaciji.

Pozdravili su fokus djelovanja sjevernomakedonskog predsjedavanja OSCE-om na potrebama i u interesu ljudi, njihovoj dobrobiti i sigurnosti, vođeni osnovnim vrijednostima i principima ove organizacije.

Osmani je upoznao članove Predsjedništva BiH sa prioritetima djelovanja, u cilju unapređenja kvaliteta života ljudi kroz pomirenje, dijalog, povjerenje i saradnju u izazovnim i teškim vremenima.

“Predsjedavajući OSCE-a je rekao da organizacija predstavlja postojanog partnera Bosni i Hercegovini, i da putem svoje Misije i njenih osam terenskih ureda, nastavlja da pruža podršku reformskom putu kako bi se unaprijedio život svih građana. Prioritet djelovanja OSCE-a u BiH će biti na pomirenju, izgradnji povjerenja, borbi protiv korupcije i pružanju podrške učešću žena i mladih u procesu donošenja relevantnih odluka”, istaknuto je u saopštenju.

Osmani je čestitao članovima Predsjedništva BiH na dodjeli kandidatskog statusa, iskazujući uvjerenje da će Bosna i Hercegovina na evropskom putu učiniti napredak u svim oblastima a na dobrobit građana, u čemu će im OSCE, u okviru svojih kapaciteta, nastaviti pružati podršku.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Đorđe Šarčević.

Osmani u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Sastankom s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani počeo je dvodnevnu posjetu BiH.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Osmani će razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a planirano je da se dvojica zvaničnika obrate novinarima.

Najavljen je i sastanak predsjedavajućeg OSCE-a sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom boravka u BiH, Osmani će posjetiti Mostar i Jablanicu gdje će se sastati sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i gradonačelnikom Jablanice Damirom Šabanovićem.

Uz planirani sastanak sa članovima Centralne izborne komisije, Osmani će se sastati i sa predstavnicima civilnog društva.

Njegova posjeta će uključivati sastanke sa šefom Misije OSCE-a u BiH, te osobljem Misije, a biće i prilika da se iz prve ruke upozna sa radom Misije OSCE-a u BiH na terenu.

TRT Balkan / agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)