Dodik: “Nema opstanka srpskog naroda ako se RS ne formira kao samostalna država”

BiH Novo

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović danas su održali konferenciju za novinare u Banjoj Luci, tokom koje je ponovo bilo riječi o idejama o nezavisnosti RS-a, kao i funkcioniranju vlasti na državnom nivou, prije svega vanjskoj politici.

– Približava se vrijeme kada ćemo mi donositi svoje odluke, one su uvijek iznuđene, moranje da se to uradi – rekao je Dodik i ponovo podvukao da “imovina pripada RS-u”.

– Mi nikome ništa ne otimamo, mi smo stvorili RS i imovina je pripala njoj, to je propisao Ustav i Dejtonski sporazum. Ni na jednu odluku međunarodnog faktora nećemo pristati, OHR-a, koji je lažan i odmah ćemo proizvesti našu reakciju na to. Kada uzmete u zadnje vrijeme, vidjet ćete da je to stalno reakcija koju mi moramo da pokažemo na akciju međunarodnog i muslimanskog faktora. Neki kažu “dosta nam je Dodika koji kaže bit će nezavisna”. Mnogi narodi su se za svoju nezavisnost borili decenijama. Ponoviću još to hiljadu puta, volio bih da se to desi u mom političkom životu. Nema opstanka srpskog naroda ako se RS ne formira kao samostalna država, a u okviru BiH smo mi izgubljeni kao narod – kazao je Dodik.

Govoreći o predmetima koji su otvoreni protiv njega zbog negiranja genocida, Dodik je kazao da ne izbjegava procesuiranje.

– Ja to i radim da budem procesuiran, okej? Ja to smatram dijelom svog političkog rada. Kako da se nešto desilo, a braniš nekome da ima svoj stav o tome, to nema nigdje na svijetu – kazao je Dodik. Zatim je još jednom kazao kako “nije bio genocid u Srebrenici”.

O NATO savezu

Nećemo u NATO savez. Zato ćemo sada obustaviti sve aktivnosti saradnje sa NATO-om, svi naši ljudi koji rade na tim pitanjima više neće raditi, od zamjenika ministra u Savjetu ministara do ministara u Vladi RS, pa do svih operativaca koji rade na tim pitanjima, zaključno sa Komisijom u kojoj sjedi jedan broj Srba koje je imenovao Savjet ministara i u tom pogledu i mi ćemo prekinuti da radimo. Mi ništa nemamo od njih, osim stalnog traženja nečeg, a to nešto je bazično za nas. Mi ne možemo da budemo članica NATO saveza, ne zbog rata u Ukrajini i Rusiji, pa mi smo to i prije govorili. Šta sad treba da se bojimo NATO saveza da kažemo, joj izvinite mi smo se prošli put šalili. Ne, nismo se šalili, sad smo još odlučniji.

saff.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)