Erdogan: Turkiye će učiniti sve da Izrael dobije odgovarajuću kaznu

Novo Svijet

Turkiye će uložiti sve napore da osigura da Izrael dobije odgovarajuću kaznu za zločine nad Palestincima, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru sa južnoafričkim kolegom Cyrilom Ramaphosom, navodi se u saopštenju iz turske Direkcije za komunikacije.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo tužbom Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), optužujući ga za genocid nad Palestincima u vojnoj kampanji na Gazu nakon prekogranične ofanzive Hamasa 7. oktobra.

“Turkiye će uložiti sve napore da zaključi ovaj opravdani slučaj u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima i da osigura da Izrael, koji čini zločin protiv čovječnosti, dobije odgovarajuću kaznu”, rekao je Erdogan.

Lideri su razgovarali i o bilateralnim vezama, te regionalnim i globalnim pitanjima.

ICJ je saslušao argumente iz Južnoafričke Republike i Izraela 11. i 12. januara, a presudu o privremenim mjerama trebao bi izreći u petak.

Johannesburg je zatražio od ICJ-a da donese odluku o privremenim mjerama, uključujući da Izrael odmah prekine vojne operacije u Gazi, preduzme razumne mjere da spriječi genocid nad Palestincima, osigura da se raseljeni vrate kućama i da imaju pristup humanitarnoj pomoći.

TRT Balkan / agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)