Erdogan: Turskom ekonomijom su upravljali zvaničnici MMF-a, to smo promijenili

Novo Svijet

Turski predsjednik i predsjedavajući vladajuće AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je vrlo važno da Turkiye postigne energetsku nezavisnost u budućnosti, javlja Anadolija.

“Nastavit ćemo napore na istraživanju prirodnog plina i nafte i na kopnu i na moru. Nastavit ćemo s naporima sve dok ne dostignemo energetsku nezavisnost”, rekao je Erdogan u obraćanju građanima na skupu AK Partije u Erzurumu.

Istakao je da su u proteklih 21 godinu uspjeli uraditi sve ono što se nije uspjelo postići za čak 80 godina ranije.

“Sada je pred nama nova era, a ona se zove ‘Tursko stoljeće’. Mi smo postavili infrastrukturu za ovaj ideal koracima koje smo poduzeli proteklih 21 godinu. Prije nas su u državi postojali problemi sa putevima, bolnicama, školama, univerzitetima, sportskim objektima, ali mi smo sve to riješili”, kazao je Erdogan te dalje dodao:

“Prije nas je Turkiye imala problem i sa proizvodnjom, problem zavisnosti o drugim državama, ali i to smo riješili. Prije nas je bila slaba i nejaka Turkiye čijom su ekonomijom upravljali zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali i to smo potpuno promijenili.”

Podsjetio je da su već odavno uspjeli otplatiti sav dug MMF-u.

Dodao je također da je Turkiye prije vladavine AK Partije bila država kojoj su drugi bili potrebni u borbi protiv terorističkih organizacija.

“Ali više ne čekamo oružje ili dozvole drugih. Bespilotnim letjelicama, helikopterima ATAK, avionima Kizilelma koje sami proizvodimo, razbijamo teroriste”, kazao je Erdogan.

Saff.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)