Erdogan za CNN: Narod će i u drugom krugu pokazati snagu turske demokratije

Novo Svijet

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u intervjuu za CNN International kako je Turkiye na izborima pokazala snagu demokratije, te kako se nada da ga narod neće iznevjeriti ni u drugom krugu.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinarke CNN Internationala Becky Anderson, govoreći o različitim temama od izbornog procesa do vanjske politike.

“Sve izbore u koje ste ulazili u zadnjih 20 godina lako ste dobivali, a na izborima ste rušili rekorde. Prvi put u povijesti Turkiye izbori su došli do drugog kruga. Koliko se ugodno sada osjećate?”, upitan je Erdogan, na što je odgovorio:

“Na izborima koji će se održati sljedeće nedjelje, vjerujem da će moj narod pokazati snagu turske demokratije, kao što je i u prethodnom krugu izlaznost bila 90 posto. Ovo je vrlo značajan procenat izlaznosti. Ne postoji nešto slično u svijetu. I od ovih izbora se nadam da nas moj narod neće iznevjeriti.”

Na podsjećanje novinarke kako je osudio američkog predsjednika Joe Bidena, koji ga je nazvao autokratom, Erdogan je kazao: “Je li moguće da je diktator osoba koja ide u drugi krug? Istina je sljedeća: Narodni savez ući će u parlament s 322 zastupnika, a njegov prvi čovjek ide u drugi krug. Kakva je to diktatura?”

Na pitanje da li će, ako ponovo bude izabran, sarađivati s Bidenom, Erdogan je rekao:

“Bez ikakve sumnje. Radit ću s gospodinom Bidenom. Ako se Biden promijeni, radit ću s onim ko ga zamijeni.”

Tokom razgovora bilo je riječi o rusko-ukrajinskom sukobu.

“U ovom trenutku Zapad nije zauzeo uravnotežen pristup. Drugim riječima, uravnotežen pristup zemlji poput Rusije bio bi mnogo tačniji. Dok ja razvijam ili održavam ove odnose s gospodinom Putinom, Zapad je trebao učiniti isto, jer trebamo jedni druge danas u svijetu. Drugim riječima, sastajem se s gospodinom Putinom na isti način na koji se sastajem sa svakom zemljom na Zapadu u ovom trenutku”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je naveo primjer Crnomorskog žitnog koridora, za koji je istakao kako su ga učinili korisnim ne samo zapadnim nego i afričkim zemljama.

“Gledajte, sada smo produžili razdoblje izvoza žitarica za još dva mjeseca od 18. maja. Kako je ovo funkcioniralo? To je bilo zahvaljujući našim posebnim odnosima s gospodinom Putinom”, pojasnio je Erdogan.

Cijeli Erdoganov intervju na CNN Internationalu bit će emitiran tokom dana.

TRT Balkan / agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)