EUFOR donira BiH 363.000 KM, ugovor potpisali Helez i Habermayer

BiH Novo

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i komandant EUFOR-a Helmut Habermayer potpisali su danas pismo namjere o doniranju 363.000 eura za ulaganje u sistem zajedničke zrakoplovne komunikacijske mreže.

Odlazeći komandant EUFOR-a Helmut Habermayer kazao je da mu je drago što je uspio riješiti ovo pitanje.

“Potpisivanjem pisma namjere je primjer odlične saradnja između EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH. Mi zajedno udružujemo snage sa ciljem sigurnosti, stabilnosti kroz investiranje kojim se unapređuje kohezija i strateška saradnja”, kazao je Habermayer.

Kazao je da danas ključni trenutak kada Evropska unija ulaže 363.000 eura u sistem zajedničke zrakoplovne komunikacijske mreže.

“Cilj ove investicije i saradnje je da se osigura visok stepen sigurnosti letova time što će se koristiti samo jedna mreža izvan kontroliranog zračnog prostora za letjelice EUFOR-a i OSBiH koje lete u istom području”, kazao je komandant.

Pojasnio da će obezbjediti dvije konekcije i dva terminala u Rajlovcu i Mahovljanima, i da će kroz investiciju instalirati opremu zrakoplovne komunikacijske mreže na tri radiorelejna tornja koja pripadaju Ministarstvu odbrane BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je kazao da ćemo dobiti nezavisnu telekomunikacijsku mrežu koja će omogućiti da helikopteri neometano lete ne samo na vježbama nego i u misijama pomoći civilnom stanovništvu.

Helez se zahvalio generalu Habermayeru na saradnji i poželio mu sreću u budućem radu.

binfo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)