Federacija BiH dobila novu Vladu, Nermin Nikšić premijer

BiH Novo

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade Federacije BiH.

Predstavnički dom je sa 51 glasom za, 1 suzdržanim i 2 protiv potvrdio imenovanje nove Vlade FBiH. Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su zasjedanje i pridružili se na protestima građana ispred zgrade.

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) izglasali su formiranje nove.

Formiranju nove vlade prethodili su protesti ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i formiranjem vlasti u FBiH na ovaj način.

Mandatar Nermin Nikšić je tokom sjednice pročitao ekspoze i poručio da će se nova vlada fokusirati prvenstveno na ekonomske reforme.

Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar će biti ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 je ministar zdravstva, a Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i nauke.

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a Adnan Delić iz NiP-a će biti ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade Federacije BiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Schmidta, kojom je deblokiran izbor Vlade FBiH.

TRT Balkan / agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)