Istraživanje pokazalo: Određeni sapuni nas čine lakom metom komarcima

Novo Zanimljivosti

Istraživači kažu da komarce može privući određena vrsta sapuna koji smo koristili, jer kada se ne hrane krvlju, komarci dopunjuju unos šećera nektarom cvijeća.

Obično mislimo ako se dobro operemo sapunom da nam je to dobra strategija kako bismo zamaskirali svoj prirodni miris i izbjegli komarce da nam ne piju krv.

Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da nas neki sapuni, umjesto da nam pomognu da se sakrijemo, zapravo čine još privlačnijom metom, pri čemu su komarci pokazali da imaju tri omiljene od četiri testirane popularne marke sapuna.

Naučnici koji stoje iza ovog istraživanja navode da komarce možda privlači sapun, jer, kada se ne hrane krvlju, dopunjuju unos šećera biljnim nektarima.

“Kada koristimo sapune cvjetnih i voćnih mirisnih nota komarce onda privlačimo ne samo svojim prirodnim mirisom kože, već im istovremeno mirišemo i na cvijet”, napominje Kleman Vinože, koji je rukovodio ovim istraživanjem na Politehničkom institutu Univerziteta u Virdžiniji.

“To bi bilo kao da se probudiš i osjetiš miris kafe i mafina. Veoma privlačno”, kazao je on.

Međutim, istraživanje je također zabilježilo i da se efekti sapuna donekle razlikuju od osobe do osobe, vjerovatno zbog interakcije između sapuna i jedinstvenog mirisnog profila svake osobe.

“Nevjerovatno je da ista osoba koja je izuzetno privlačna za komarce kada se ne okupa sapunom, postaje još privlačnija ukoliko koristi jednu vrstu sapuna, a zatim postane odbojna ukoliko se opere drugom vrstom”, ističe Vinože.

Naučnici su zaključili da bi izbor sapuna mogao djelimično da objasni zašto su neki ljudi magneti za komarce, dok drugi prolaze bez ijednog ujeda.

U istraživanju, čiji rezultati su objavljeni u časopisu “iScience”, učestvovala su četiri volontera koji su dostavili uzorke tkanine koju su nosili prije kupanja ili nakon pranja sa četiri različita brenda sapuna. Korištena je tkanina, a ne direktno izlaganje dobrovoljca kako bi se isključili efekti ugljen-dioksida koji izdišemo, što je još jedan važan faktor privlačenja komaraca.

Ispostavilo se da sapun sa mirisom kokosa najbolje odbija komarce, posebno, jer postoje dokazi da kokosovo ulje prirodno odbija komarce.

raport.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)