IZ u BiH osudila napad na Al-Aksu: Pozivamo UN da zaustavi sramotu

Novo Svijet

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je napad na džamiju Al-Aksa u Al-Qudsu/Jerusalemu, kao i nasilje koje se decenijama provodi nad palestinskim narodom.

“Svijet već dugi niz decenija šutke gleda na otimanje palestinske zemlje, uništavanje materijalnih dobara i progon, ugnjetavanje i ubijanje palestinskog naroda koje sprovode vlasti države Izrael. Ono što nazivamo ‘civiliziranim svijetom’, ne samo da ne čini ništa da se to zaustavi, a tlačitelji privedu pravdi, već često ne izriče niti osude tih postupaka“, kaže se u saopštenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjeća se, također, da se palestinski narod uništava, da se grubo krše sva njegova prava i da se tiranske vlasti toleriraju i štite od međunarodnih sudova i sankcija, puštajući ih da čine šta im je volja.

“Prizori koje ovih dana gledamo iz Jerusalema i iz džamije Al-Aksa, treće svete džamije u islamu, užasavajući su i unose ogorčenje u srca muslimana. Gorčinu dodatno povećava činjenica da se to dešava u mjesecu ramazanu, kada su muslimani posvećeni ibadetu, kad danju poste, a noći provode u molitvi i učenju Kur’ana. Napadati takve ljude šaljući na njih do zuba naoružanu vojsku da ih napada, tuče, zatvara i na njih baca suzavac, nije samo barbarski čin, već nešto apsolutno neprihvatljivo, što se moralo promptno zaustaviti“, piše u saopštenju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini snažno osuđuje nasilje koje se vrši nad palestinskim narodom i svetinjama u Al-Qudsu/Jerusalemu i poziva na mir u Svetoj zemlji.

“Ujedno pozivamo i Ujedinjene nacije da se pokrenu i zaustave tu civilizacijsku sramotu. Molimo Dragog Boga i apeliramo na slobodni svijet da palestinski narod uzmu u svoju zaštitu, a njihove tlačitelje obuzdaju i izvedu ih pred lice pravde“, dodaje se u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)