Izaslanik UN-a: Turkiye podržava pregovore između Azerbejdžana i Armenije

Novo Svijet

Turkiye nastavlja snažno podržavati mirovne pregovore između Azerbejdžana i Armenije, rekao je turski ambasador u UN-u dok se Vijeće sigurnosti UN-a okupilo da razgovara o situaciji u Karabahu na zahtjev Erevana.

„Kao zemlja koja ima svoje interese u regionalnom miru i stabilnosti i aktivno je uključena u inicijative za postizanje ovog cilja, Turkiye je zabrinuta zbog pokušaja Armenije da iskoristi međunarodne platforme, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a, za izražavanje politički motivisanih optužbi u vezi s koridorom Lachin“, rekao je Sedat Onal Vijeću sigurnosti u srijedu.

Konstatujući potrebu da se to pitanje riješi u “odgovarajućem kontekstu”, Onal je rekao da se moraju uzeti u obzir legitimne zabrinutosti Azerbejdžana.

„Azerbejdžan već duže vrijeme izražava zabrinutost zbog zloupotrebe koridora Lachin za snabdijevanje naoružanih grupa i ilegalne eksploatacije mina u Karabahu“, rekao je on.

“Međutim, ova zabrinutost i osjetljivost nisu uzeti u obzir, a Azerbejdžan se osjećao obaveznim da preduzme mjere na vlastitoj teritoriji kako je smatrao prikladnim u okviru svojih suverenih prava”, dodao je.

Turski ambasador je rekao da su medicinske evakuacije putem Lačin puta moguće i da je Azerbejdžan već dodijelio rutu Agdam-Khankendi za snabdijevanje armenskih stanovnika u Karabahu.

“Štaviše, Azerbejdžan je pokazao svoju spremnost da uspostavi dijalog s predstavnicima lokalnog armenskog naroda kako bi se problem riješio na suštinski način. Nažalost, iskreni napori Azerbejdžana nisu uzvraćeni”, rekao je on.

Ističući historijsku priliku za sveobuhvatan mir, stabilnost i saradnju u regionu, Onal je rekao: “U tom cilju, izrazili smo našu posvećenost punom procesu normalizacije s Armenijom i preduzeli korake u tom pravcu.”

“Nastavljamo snažno podržavati mirovne pregovore između Azerbejdžana i Armenije”, naglasio je on. “Naše je čvrsto uvjerenje da se regionalna normalizacija može postići samo dijalogom i dobrom voljom. Nastavit ćemo da učestvujemo, ohrabrujemo i podržavamo napore ka ovom cilju.”

Predstavnik Azerbejdžana u UN-u Yashar Aliyev također se obratio Vijeću sigurnosti, nazvavši optužbe Armenije u vezi s blokadom koridora Lachin “neosnovanim”.

“Ono što Armenija pokušava da predstavi kao humanitarno pitanje je zaista provokativna i neodgovorna politička kampanja za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta moje zemlje”, rekao je on.

“Postupci Armenije nisu ništa drugo do oličenje osmišljenog političkog licemjerja, a njen apel Vijeću sigurnosti dio je kampanje koju je vodila mjesecima da manipuliše i obmane međunarodnu zajednicu”, dodao je.

Armenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzoyan rekao je da je bio tamo u Vijeću sigurnosti kako bi tražio njihovu podršku u održavanju izgleda mira i stabilnosti u regionu, optužujući Azerbejdžan za “humanitarnu katastrofu” u Karabahu.

Armenija tvrdi da je koridor Lachin blokiran od Azerbejdžana, što Baku odbacuje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)