Lendo: Nisam vidio novi prijedlog za sastav Vlade, pripremaju teren za Schmidtovu odluku, ja to potpisati neću!

BiH Novo
– Maloprije sam dobio informaciju da su “Trojka” i HDZ sačinile novi spisak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ali pošto nismo u kabinetima zbog dojave o bombi, nisam vidio odluku, morali smo napustiti zgradu. Javili su mi da su mi poslali prijedlog na saglasnost sa izmjenama pojedinih članova. Imam tu informaciju. Ne znam šta su mijenjali, znam da su mijenjali ove iz Stranke za BiH i NES-a – rekao nam je Lendo.

Dodaje kako ga niko nije konsultirao u vezi s novim spiskom kandidata.

– Bradara ni Stojanović, oni su taj dio promijenili i vrše pritisak na mene da ja to potpišem. Ja to neću potpisati. Vrše pritisak da imaju parlamentarnu većinu. Je li to u dogovoru sa visokim predstavnikom? Mislim da jeste. Traže načina kako da donesu odluku. U svakom slučaju to što rade, građane treba da zabrine kada je pitanju i Ustav FBiH, kako prave većinu… – naglašava Lendo.

Osvrnuo se i na današnju sjednicu Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Predsjedavajuća doma Mirjana Marinković-Lepić je “objasnila” kako je svrha održavanja Kolegija bila da se steknu uvjeti za održavanje sjednice. Kazala je da “kada budu imali rješenje visokog predstavnika i materijal, odluku o imenovanju Vlade, zakazat će sjednicu”.

– Pripremaju teren u Zastupničkom domu FBiH da kada Schmidt donese odluke da se može sastati i Zastupnički dom. Uhvatili su se za glavu, nemaju većine i sada iznalaze moduse. Nisam vidio novi sastav Vlade FBiH, a i kada vidim, neću dati svoj potpis. Moj stav je da lideri SDA, SDP-a i HDZ-a sjednu i dogovore Vladu FBiH. To ostaje do kraja i što je po Ustavu – kazao nam je Lendo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)