Meteorolozi objavili prognozu: Novo nevrijeme stiže sutra u dijelove BiH

BiH Novo

Nakon dva olujna nevremena koja su pogodila šire područje Bosne i Hercegovine, nova oluja, prema prognozama meteorologa očekuje se već sutra.

Kako meteorolozi navode, na stranici BHmeteo, novo nevrijeme pogodit će ista područja kao i ranije.

“U utorak(25.07.) nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu zemlje od poslijepodnevnih sati. Lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, led i jak do olujan vjetar.

Prvo da krenemo od večeras, odnosno noći na utorak, kada nas očekuje vrlo topla noć uz temperature većinom iznad 20°C. Posebno se to odnosi na sjeverozapad, sjever i sjeveroistok Bosne gdje se očekuje neuobičajeno topla i teška noć za spavanje uz temperature većinom 25 do 30°C. Lokalno pojačan jugo tokom noći.

Što se tiče vremenskih prilika u noći na utorak, uglavnom će biti suho. Više vedrine u južnom dijelu zemlje, dok će sjevernije u biti povećane oblačnosti. Manja šansa postoji da rijetko na sjeverozapadu i sjeveru zemlje bude prolazne kiše ili kratkotrajan pljusak, obzirom da će u susjednoj Hrvatskoj biti lokalno jačih nestabilnosti tokom noći.

U jutarnjim i prijepodnevnim satima utorka sve više oblačnosti će pristizati sa zapada. Oko sredine dana očekuje se dolazak prvog olujnog sistema koji bi stigao preko Italije i Jadrana na sjeverozapad Bosne, a kasnije se kretao ka Posavini i Semberiji. Donosio bi nalet jače kiše, grmljavine uz jak vjetar a lokalno i led.

To bi bio uvod u ono što slijedi od kasnih poslijepodnevnih sati utorka. Naime, nad sjevernim i srednjim dijelom Jadrana moguće da se formira jaka konvektivna linija nestabilnosti koja bi kasnije iza 16 sati donijela prolazne padavine većem dijelu zemlje. Kiša, pljuskovi, grmljavina, jak do olujan vjetar i lokalno led, ponovo bi najviše na udaru bili sjeverozapad, sjever, sjeveroistok te dio centralne Bosne.

Jug Hercegovine bi bio miran tokom utorka, a krajem dana pljuskova lokalno može biti u sjevernim dijelovima Hercegovine.

Nalet lokalno olujnog nevremena koji bi nas zahvatio iza 16 sati bi napustio našu zemlje oko 21 sat. Nestabilno vrijeme bi se nastavilo i u noći na srijedu(26.07.) uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, moguće je formiranje “squal line” ili linijskih nestabilnosti koji bi počinjale sa Jadrana.

U ranim jutarnjim satima srijede sa sjevera će postepeno prodirati osjetno hladniji zrak praćen prolazno pojačanim sjevercem. To će donijeti osjetno niže temperature u srijedu, biće opet kiše, pljuskova i grmljavine u većem dijelu zemlje uz lokalno obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne” – stoji u objavi meteorologa.

tuzlainfo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)