Montana je prva američka savezna država koja zabranjuje upotrebu aplikacije TikTok

Novo Zanimljivosti

Montana je prva savezna država u SAD-u koja je zabranila upotrebu kineske platforme društvenih medija TikTok, a odluku je donijela zbog sigurnosnih razloga.

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon kojim se zabranjuje aplikacija TikTok na temelju sprečavanja otkrivanja privatnih podataka korisnika.

“Dobro je dokumentirano da Kineska komunistička partija koristi TikTok za špijuniranje Amerikanaca, narušavanje njihove privatnosti i prikupljanje njihovih ličnih, privatnih i osjetljivih podataka“, kazao je Đanforte.

Zakon na snagu stupa 1. januara 2024. godine, a u slučaju kršenja tog akta, platforme poput Google Play Storea i App Storea za distribuciju aplikacije TikTok će morati platiti kaznu do 10.000 dolara dnevno.

Đanforte je zabranio korištenje Tiktoka na uređajima u državnom vlasništvu u decembru prošle godine, a sada je izjavio da će novi zakon biti proširen kako bi obuhvatio sve slične aplikacije.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden potpisao je zakon krajem decembra kojim je zabranio korištenje TikToka na korporativnim uređajima za približno 4 miliona vladinih službenika, uz ograničene iznimke za provođenje zakona savezne vlade, nacionalnu sigurnost i sigurnosna istraživanja.

BH Glas / AA / Foto: Getty Images

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)