Najveći turski ratni brod “TCG Anadolu” stigao u istanbulsku luku

Novo Svijet

Najveći turski ratni brod “TCG Anadolu” koji je protekle sedmice zvanično isporučen Turskoj ratnoj mornarici pristao je u istanbulsku luku Sarayburnu.

Građani su pokazali ogromno interesovanje za ratni brod, koji će sutra biti zvanično otvoren za posjetioce. Mnogi su iskoristili priliku pa su sa obližnjih lokacija mobilnim telefonima slikali najveći turski ratni brod.

Građani će narednih dana sve do 23. aprila moći posjetiti i pogledati brod “TCG Anadolu”.

Najveći turski ratni brod “TCG Anadolu” 10. aprila zvanično je isporučen Turskoj ratnoj mornarici. “TCG Anadolu” je prvi ratni brod u svijetu u svojoj kategoriji na koji mogu slijetati i poletjeti najveći i najteži helikopteri i bespilotne letjelice.

Turkiye je jedna od deset zemalja koje dizajniraju, razvijaju i održavaju vlastiti ratni brod.

Izgradnja ratnog broda “TCG Anadolu” počela je u aprilu 2016. i završena ove godine. Više od 70 posto ratnog broda izgrađeno je lokalnim kapacitetima.

Brod “TCG Anadolu” može prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podrškom matične baze. Izgrađen u istanbulskom brodogradilištu Sedef, ovaj ratni brod može prevoziti helikoptere, dronove, kopnena vozila, laka ratna plovila i osoblje.

Ratni brod “TCG Anadolu” je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret blizu 27 hiljada tona.

TRT Balkan / agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)