NAKON 60 GODINA PONOVNO U ŠKOLSKIM KLUPAMA

Gornja Tuzla

Danas je u Osnovnoj školi „Gornja Tuzla“ u Gornjoj Tuzli došlo do neobičnog susreta i razgovora u prostorijama direktorice ove škole.

Naime Sulejman Dervišagić, Husejn Hamidović i Alija Delibegović su posjetili školu u kojoj su završili svoje školovanje i proveli naljepšte trenutke dječije mladosti.

Ovaj susret ne bi bio ništa neobičan da pomenuta tri „đaka“ ovu školu nisu završila prije 60 godina i danas su došli sa namjerom da na ovaj način proslave kako kažu „60-set godišnjicu mature !“

U veoma prijatnom razgovoru sa direktoricom škole nizale su se razne teme, prisjećalo se đačkih dana, nastavnika, učitelja i onih koji više nisu sa njima, a bili su tadašnji školski drugovi pomenutih.

– Razlika tada i sada jeste velika – , započinje svoju priču za radio Inat BiH Sulejman Dervišagić.
– Išao sam tada u školu i mekteb i mati mi skroji od čaršafa nešto kao rusak u kome sam nosio knjige i musaf. Nije bilo tašni-torbi o tome se nije ni razmišljalo, niti se znalo za to.
– Ispočetka je bila samo drvena tabla na kojoj smo pisali kredom a za tu tablu je bila zavezana spužvica pa kad se nešto napiše, briši pa opet piši – dodaje u razgovor Husejn Hamidović.

– Tada se moglo krenuti u prvi razred kad se htjelo. Nije bilo neke obaveze i djeca su se upisivala kada su roditelji mogli. Znali su neki zakasniti pa i po godinu dana ne krenuti na vrijeme u prvi razred – dovršava započetu rečenicu Alija Delibegović.
Podsjetili su se „đačkih dana“ kada su znali često biti i „bjeni“ od učitelja jer su bili nemirni na času. „Štap „ je uvijek bio spreman da presudi ako nisu htjeli da slušaju ili ako nisu dobro učili ili ispisali zadaću koju su imali.

Bilo je tu i emotivnih sjećanja i po neka suza na te davne đačke dane kada su bez obzira na sve životne poteškoće djeca bia sretna, nasmijana i vesela pa makar i nekada dobili „šibom po ruci“.


Direktorica Azra Feukić je bila veoma zahvalna ovom posjetom i pozitivno iznenađena te im je prenijela o današnjem stanju u školstvu i školskom odgoju djece.

Pošto je mjesec Ramazan, a gosti su postili, obećala im je ponovni susret uz kahvu i razgovor o tim lijepim dječijim danima daleke 57 godine kada su ovi “momci” pohađali školske klupe.

Na kraju razgovora kao svaka dobra direktorica “svojim đacima” je uručila i poklon, knjigu “100 godina Osnovne škole Gornja Tuzla”.

Radio Inat BiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)