Nastavak saradnje sa Ortopedskom bolnicom Valdoltra

Novo Tuzlanski Kanton
Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla, uz mentorstvo dr. med. Benjamina Marjanoviča, spec. ortopedske hirurgije iz Slovenije, uradio je tri složena artroskopska zahvata rekonstrukcije ramenog zgloba.

Operativni program urađen je u okviru saradnje ove dvije zdravstvene ustanove. Memorandum o saradnji između Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Ortopedske bolnice Valdoltra iz Slovenije potpisan je 2016. godine u cilju edukacije, usavršavanja i razmjene naučnih i stručnih iskustava u oblasti ortopedije. U periodu od 2016. do danas na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla urađeno je oko 50 operativnih zahvata iz domena atroskopije ramena.

Prema riječima načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla, prim. dr. med. sc. Nedima Smajića, razmjena znanja i iskustava sa uvaženim stručnjacima iz Slovenije bazirana je na unaprijeđenju atroskopskih rješavanja problema ramenog zgloba.


“Atroskopija ramena, kao i atroskopija koljena u našoj klinici se endoskopskim procedurama rješavaju već duži niz godina, ali ortopedija kao oblast medicine konstantno zahtijeva nadogradnju i usavršavanje, te je naš cilj unaprijediti i dodatno usavršiti ove pomenute procedure. Danas će dr. med. Benjamin Marjanovič izvesti dvije operacije koje se do sada nisu radile na našoj klinici, a novina su i u regiji. Riječ je o rekonstrukciji gornje kapsule ramenog zgloba sa tetivom duge glave bicepsa.”, istakao je načelnik klinike, prim. dr. Smajić.

Dr. med. Benjamin Marjanovič je istakao da je izuzetno zadovoljan organizacijom rada Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla, te da su ljekari ove klinike pokazali visok nivo stručnosti i dosegli željeni cilj, a to je da samostalno izvode atroskopske procedure nakon rupture tetiva mišića rotatorne manšete ramenog zgloba.

“Tuzlanska klinika za ortopediju radi na kontinuiranom usavršavanju svih uposlenika, pogotovo mladih ljekara i naš cilj je da pomognemo poboljšati njihova postojeća znanja iz oblasti artroskopije ramena. Danas ćemo izvesti tri vrlo zahtjevne procedure, među kojima je i rekonstrukcija gornje kapsule ramenog zgloba sa tetivom duge glave bicepsa koja se do sada nije radila u ovoj ustanovi, a pruža benefit za pacijenta u vidu kraćeg postoperativnog i rehabilitacionog toka oporavka”, rekao je dr. Marjanovič.

Posjeta uvaženog stručnjaka iz Slovenije realizovana je uz pomoć i podršku menadžmenta UKC Tuzla i farmaceutske kompanije Osteomed.

(tuzlarije.net – UKC Tuzla)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)