Nijemci zabrinuti zbog Dodika: Kada njegove paravojne snage budu dovoljno jake da…

BiH Novo

“Njemačka vlada sa velikom političkom zabrinutošću posmatra „Dodikovo ponašanje – baš kao i njegovog saveznika, predsjednika Srbije Vučića, pravog lošeg momka na Zapadnom Balkanu“, piše njemačka štampa.

„Secesionistička politika Milorada Dodika čini da se dalja eskalacija između administracije međunarodnog protektorata (OHR-a) i Vlade Republike Srpske (RS) čini sve vjerovatnijom”, piše Frankfurter rundšau (FR).

List podsjeća da su samo “tri dana prije početka rata u Ukrajini, 21. februara 2022. godine, ministri vanjskih poslova EU u Briselu odlučili da skoro udvostruče snage EUFOR/Althea na 1.100 vojnika i da ih opreme borbenim oklopnim vozilima”.

Autor ističe da je to “jedan od razloga zašto je Bundestag u ljeto 2022. godine odlučio da Bundesver ponovo uključi u misiju EU u BiH nakon desetogodišnje apstinencije, pri čemu NATO, u skladu sa dogovorom Berlin-Plus podržava EU-snage korištenjem sredstava i sposobnosti ovog vojnog saveza. I to uprkos činjenici da Zapadna vojna alijansa kao cjelina nije angažovana u BiH. A Bundestag je u junu produžio mandat EUFOR-a za još godinu dana – do kraja juna 2024. godine”.

Frankfurtski dnevnik piše da “njemačka vlada, kao i njeni saveznici u EU, ocjenjuju da se sigrunosna situacija u Bosni i Hercegovini još može kontrolisati, ali da je nivo prijetnje visok – što proizilazi iz dokumenta Ministarstva odbrane u Berlinu, dostupnog medijima. Ukazuje se na “rizike od nasilnih ili kriminalnih radnji protiv zapadnih državljana, međunarodnih i nacionalnih snaga sigurnosti i pripadnika državne administracije”.

U tekstu se pominju i napisi nekih bh. medija da se ramišlja o povećanju pripadnika trupa EUFOR-a, na šta je političar SPD-a Nils Schmid rekao:

– Bosna se prije svega mora politički ojačati – a ne daljim povećanjem broja vojnika na terenu.

Schmid je rekao, prenosi FR, i da njemačka vlada sa velikom političkom zabrinutošću posmatra “Dodikovo ponašanje – baš kao i njegovog saveznika, pravog “bad guyja” (lošeg momka) na Zapadnom Balkanu predsjednika Srbije Vučića”.

U tekstu se ocjenjuje da su “posljednji Dodikovi napadi na institucije bosanskohercegovačke države i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta među najozbiljnijim od postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine”. U tom kontekstu se pominje spor oko Ustavnog suda BiH, kao i to da je “bivši političar CSU-a, a sada visoki predstavnik u BiH Schmidt reagirao prošle sedmice uredbom o proširenju krivičnog zakona, koji predviđa krivične posljedice za javne funkcionere koji poštuju Dodikove zakone. Za radnje koje ugrožavaju ustavni poredak države u cjelini prijeti kazna do pet godina zatvora.”

Austrijski stručnjak za međunarodno pravo Joseph Marko upozorio je u dnevnom listu Standard, prenosi FR, da je Dodikovo djelovanje posljednji korak prije proglašenja secesije.

List piše i kako se “Dodik godinama zalaže za militarizaciju policije bosanskih Srba. Od 2015. do 2017. godine se budžet Republike Srpske za nabavku ratnog oružja utrostručio.

On je 2018. potvrdio nabavku 2.500 jurišnih puški u momentu kada je policija RS-a već raspolagala sa 4.000 komada tog oružja i na stotine puškomitraljeza, najviše iz Srbije, Brazila i Belgije. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Banjoj Luci, policija bosanskih Srba sada ima 5.200 pripadnika policijskih snaga”.

Dalje u tekstu stoji da bi “situacija, kako kažu u sigurnosno-političkim krugovima u Briselu, mogla da se smiri stacioniranjem jedinica EUFOR-a u distriktu Brčko, koje je Dodikova Ahilova peta, jer dijeli Republiku Srpsku na istočni i zapadni dio.

– Do propasti države u cjelini moglo bi doći i bez “velikog praska”, takoreći puzajući, s obzirom na Dodikovo dugogodišnje podrivanje državnih institucija i izgradnje paralelnih struktura. Onog momenta, kada njegove paravojne snage budu dovoljno jake da stave entitetske prelaze (Inter Entity Boundary Line) pod policijsku kontrolu, mogao bi isprovocirati eskalaciju. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je početkom jula upozorio da u slučaju secesije postoji Plan B – kako bi se zaštitio ustavni poredak BiH – zaključuje FR, prenosi Deutxhe Welle.

saff.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)