Nikolaidis: “BiH je postala država dva konstitutivna naroda, jer Bošnjaci, nakon Schmidtove intervencije, više nisu narod, nego stanovništvo”

BiH Novo

Poznati kolumnista Andrej Nikolaidis napisoa je zanimljivu kolumnu koja j eobjavljena na portalu Slobodna Bosna. Izdvajamo najvažniji dio spomenute kolumne u kojem se odlično objašnjava naše trenutno stanje.

“U Bosni su upravo žrtvovane i demokratija i Ustav i načelo suverenosti i ljudska prava i načelo konstitutivnosti. No sve je to urađeno da bi istinska demokratija profunkcionisala. Kada je postalo jasno da je koncept Bosne kao države tri konstitutivna naroda dospio u ćorsokak (kao da je ikada drugdje i bio), kako je problem riješen? Ne tako što je Bosna transformisana u državu građana, nego tako što je Bosna postala država dva konstitutivna naroda. Negdašnji treći, Bošnjaci, nakon Schmidt ex machina intervencija nadalje nisu narod, nego stanovništvo.

Sljedstveno tome. Ako je, da bi antikorupcijska borba dala rezultate, potrebno donijeti nekoliko koruptivnih odluka – a Bože moj, šta se tu može.

Recimo: Schmidtove odluke koje slijede spisak želja jedne stranke; pritisak ambasada Kvinte na poslanike; američka ambasada koja aminuje imenovanje osobe sa američke „crne liste“; pravosnažno (zamalo ne rekoh; pravoslavno) osuđivani revolveraš na čelu MUP-a: sve je to politička mega-korupcija.

Ali: ne možeš napraviti kajganu bez polomljenih jaja. Da bi čovjek pobijedio korupciju, ponekad je nužno korumpirati ponekoga…

Vlada koja je oktroisana do kraja obesmišljava koncept slobodnih izbora. Nametanje „vladavine prava“ suspenzijom Ustava potpuno obesmišljava samu „vladavinu prava“.

Tako se od naroda pravi stanovništvo. A od države teritorija”.

Saff.ba (Slobodna Bosna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)