Njemačka vlada osudila provokacije usmjerene na muslimansku svetu knjigu

Novo Svijet

Njemačka vlada je osudila provokacije usmjerene na muslimansku svetu knjigu i navela da je njen stav o spaljivanju Kur’ana vrlo jasan – smatraju to nepoštivanjem i neprikladnim.

Zamjenica portparola njemačke vlade Kristin Hofman izjavila je kako ne zna da li će se na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka njemačkog kancelara Olafa Šolca sa danskom premijerkom Mete Frederiksen naći i pitanje spaljivanja primjeraka Kur’ana.

“Ne mogu unaprijed kazati o čemu će se konkretno razgovarati na sastanku, ali stav njemačke vlade o spaljivanju svete knjige Kur’ana je jasan. Smatramo to nepoštivanjem i neprikladnim”, rekla je.

Istakla je da se ovakvim provokacijama “žele izazvati podjele”.

“Protivimo se tome i to osuđujemo”, kazala je Hofman.

Na pitanje kako neki tvrde da čin spaljivanja Kur’ana u Danskoj spada u okvire slobode misli i da li se njemačka vlada slaže s time kao i da li bi se slobodom izražavanja smatralo i to da su druge svete knjige poput Tore bile mete napada u evropskim državama.

“Ne mogu komentarisati ono što je rečeno u Danskoj. Naravno, za nas je sloboda izražavanja veoma važna vrijednost. Međutim, po nama govor mržnje ili iskazivanje mržnje ne potpada pod to”, rekla je Hofman.

BH Glas / Anadolija / Foto: Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)