Nova životinjska vrsta otkrivena u BiH, dobila naziv po rijeci u kojoj je pronađena

BiH Novo

Nova životinjska vrsta iz porodice insekata otkrivena je na području Neretve te je dobila naziv po ovoj rijeci, objavio je u srijedu Centar za životnu sredinu u BiH.

Tokom prošlogodišnjeg istraživanja gornjeg toka rijeke Neretve otkriven je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera) te je nazvan ‘Baeoura neretvaensis’.

U tome je istraživanju sudjelovalo 50 naučnika te je na tom području utvrđena prisutnost preko 1300 životinjskih vrsta. Među njima je osam za nauku novih vrsta, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka službena potvrda.

Profesorica Odsjeka za biologiju Univerziteta u Zagrebu Marija Ivković bila je dio tima naučnika koji su otkrili novu životinjsku vrstu.

To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana”, rekla je prof Ivković. Pojasnila je da je ova vrsta uglavnom prisutna na području Mediterana.

Vladimir Topić, koji je koordinator u Centru za životnu sredinu, izrazio je očekivanje kako će zbog bioraznolikosti te iznimne čistoće vode vlasti u BiH proglasiti gornji tok rijeke Neretve zaštićenim staništem.

Centar za životnu sredinu u BiH je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija profesionalaca i aktivista posvećenih zaštiti i unapređenju životne sredine.

BH Glas / Hina / Foto: Centar za životnu sredinu BiH

bhglas.dk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)