Obilježena 31. godišnjica od formiranja tuzlanskih jedinica Armije RBiH

Novo Tuzlanski Kanton

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, svečanim defileom boraca i ratnih zastava, te prigodnim časom istorije i druženjem, danas je obilježena 31-a godišnjica od formiranja tuzlanskih jedinica Armije RBiH.

Sve tuzlanske jedinice i brigade, u čijem sastavu su bile i jedinice Manevarske čete policije, kao i građani, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, danas su bili u istom stroju i na jednom mjestu, jedinstveno i zajedno su obilježili dan kada se organizovano branila i odbranila Tuzla i Bosna i Hercegovina.

Bilo je impozantno vidjeti u istom stroju borce dobrovoljce i njihove komandante, radnike, seljake, ljekare, lovce, vatrogasce, policajce, privrednike i vlast. Upravo po tom receptu i principu se u to vrijeme, majskih dana 1992. godine branila Tuzla i Bosna i Hercegovina.

„Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu imao sam 21. godinu i kao i većina mojih vršnjaka u patikama i trenerci sam krenuo u odbranu našeg grada i naše domovine. Po prvi put ove godine sve naše značajne datume svih tuzlanskih patriotskih jedinica objedinili smo u jedan datum a to je ne slučajno 16. maj, Dan kada je formirana Prva tuzlanska brigada, što je i simbolična poruka našeg zajedništva koje nas je krasilo devedesetih kada smo bili napadnuti kao i danas“-kazao je Edin Haračić-klej, član Organizacionog odbora i predsjednik dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Grada Tuzle.

Nadamo se da ćemo do 29. septembra Dana 2.Korpusa imati i spomenik koji dugo čekamo ovdje na Slanoj Banji, danas smo postavili baner kako bi on trebao izgledati, na potezu je već odavno gradska vlast a ako nema novca mi smo ga spremni izgraditi iz vlastitih sredstava“ – dodao je Haračić.

„Manifestaciju Dani tuzlanskih jedinica smo pripremali mjesecima, obilovala je brojnim sadržajima koji govore i podsjećaju na herojski put i otpor agresiji na naš grad i našu domovinu od strane tuzlanskih jedinica Armije i MUP-a, a ovaj današnji događaj je svojevrsna kruna i pečat ove manifestacije jer ćemo svi zajedno, jedinstveni i ponosni stati u isti stroj baš kao i tih majskih dana 1992. godine kada smo bili brutalno napadnuti“- kazao je ovom prilikom Nermin Marevac, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i predsjednik ORVI 92-95 Grada Tuzla.

„Tuzlanske jedinice su i bosansko hercegovačke jedinice jer su poštujući zakone naše zemlje stupili u redove Armije Bosne i Hercegovine i policije i na taj način tih majskih dana krenuli u odbranu, a zatim i u oslobađanje okupiranih teritorija. Ova jedinstvena manifestacija svih jedinica našeg grada na jednom mjestu je bila prijeko potrebna svima nama jer je jedinstvo Tuzle i poruka koju danas šaljemo ponovo jedinstveni je nešto posebno i nešto što je vjekovima krasilo ovaj grad“- kazao je ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Ove jedinice su čudo tuzlanskog otpora jer su to bila djeca u trapericama i patikama koji su krenuli bez oružja i pancira ali sa velikim srcem kojim su odbranili i grad i Bosnu i Hercegovinu. Danas smo ovdje ponovo svi zajedno i to je naša poruka iz Tuzle“- kazao je umirovljeni general Armije BiH Anđelko Makar.

Manifestaciju Dani tuzlanskih jedinica svakako su obogatili dječaci i djevojčice OŠ Jala iz Tuzle koji su braniocima Tuzle uručili i poklone u vidu crteža i ručnih radova kao izraz zahvalnosti za slobodu koju žive, kao i marljivi i uvijek rado viđeni članovi UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle.

Poseban doprinos ovoj manifestaciji dali su i uposlenici JKP Panonika Tuzla te ostala javna preduzeća. Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla, a podršku da ovaj događaj bude veličanstven dali su i Vlada Tuzlanskog kantona, BH Telekom, Menprom, Medijski pokrovitelji su bili RTV7 Tuzla i internet portal aktuelno.ba.

tuzlainfo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)