Patike Michaela Jordana prodane za rekordnih 2,2 miliona dolara

Novo Sport

Par patika koje je nosila NBA superzvijezda Michael Jordan prodane su u utorak za 2,2 miliona dolara, čime je postavljena rekordna cijena na aukciji za sportsku obuću koja je nošena na utakmicama, objavio je Sotheby’s.

Košarkaški velikan nosio je “Bred” Air Jordan 13s tokom finala NBA 1998. na putu do svog šestog i posljednjeg naslova NBA prvaka, javlja Hina.

Internetska prodaja učvršćuje Jordanovu poziciju najvrjednijeg sportiste na aukcijama sportske odjeće.

Time je srušio vlastiti rekord od 1,5 miliona dolara za patike, postavljen u septembru 2021.

Prošle godine, jedan od njegovih dresova prodan je za 10,1 milion dolara, što je najviše plaćeno na aukciji za bilo koji kolekcionarski predmet nošen na utakmicama.

“Današnji rekordni rezultat dodatno dokazuje da potražnja za sportskim memorabilijama Michaela Jordana i dalje nadmašuje sva očekivanja”, rekao je Brahm Wachter, predstavnik Sotheby’sa.

Jordan je nosio patike u drugom poluvremenu pobjede Chicago Bullsa nad Utah Jazzom 93-88 5. juna 1998. godine.

Ostvarena cijena, koja uključuje naknade i provizije, bila je malo iznad Sotheby’sove predprodajne procjene od najmanje 2 miliona dolara, ali znatno ispod predviđene gornje granice raspona od 4 miliona dolara.

Aukcijska kuća saopćila je da je Jordan potpisao patike kad ih je darovao.

Sotheby’s nije identificirao prodavača, ali je rekao da nije izvorni primalac patika.

Nije ni objavljeno ko je kupac. Patike su poznate kao “Bred” zbog crne i crvene boje, stila koji je Jordan nosio tokom većeg dijela karijere pune trofeja.

BH Glas / Foto: NBA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)