Plenković: SOA je spriječila pokušaj državnog udara u Hrvatskoj

Novo Regija

Sigurnosna Obavještajna Agencija Hrvatske u petak objavljenom izvješću za prošlu godinu, među ostalim, navodi da je “detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka”.

Premijer Andrej Plenković komentirao je najnovije izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i potvrdio da je spriječen pokušaj osnivanja paravojne skupine, a otkrio je i da je jutros opet članovima Vlade i njemu upućena prijetnja.

Kako neslužbeno doznaje N1, policija je jutros zaprimila dojavu o prijetnji ubojstvom premijera i članova vlade RH. Zbog toga je u Vladu upućen interventni tim te je policijsko postupanje u tijeku.

Upitan za komentar izvješća SOA-e, Andrej Plenković je u Dubrovniku rekao kako su postojale “dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka”.

“Imali ste teroristički napad (Danijela) Bezuka prije sad već tri godine na Banske dvore, ne nužno da rani policajca Oskara Fiurija, nego da izvrši teroristički akt prema vladi tj. prema predsjedniku vlade, prema meni. Tu nema nikakvih dilema”, dodao je.

Ocijenio je kako je Bezuk “to napravio zbog ozračja, okružja u kojem je odrastao” odnosno da mu je netko dao oružje, naučio ga pucati te “izazvao i onaj voljni moment koji je najbitniji”.

Nužno angažirati sve službe

“Imali smo sreću da nije uspio u svojoj nakani. Međutim, takve prijetnje postoje i danas, evo i sad je jedna prijetnja. Trenutno mi je postrojba interventne policije ispred vlade jutros bila, ponovno prijetnja tog tipa i meni i članovima vlade”, naveo je premijer.

To se događa stalno i moramo raditi na suzbijanju takvih skupina i to tako da se angažiraju sve službe koje se time bave, dodao je.

“Zato je SOA i objavila ovo izvješće i da tome stanemo na kraj. Hrvatska je demokratska zemlja, u kojoj se poštuje vladavina prava, institucije i ustavni poredak. I sigurno je da oni koji žele nasilnim putem rušiti vlast neće ostati neprimijećeni i da će država i njezine institucije djelovati. Djeluju cijelo vrijeme”, poručio je Plenković koji je u Dubrovniku u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

(TIP/Izvor: N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)