Pojednostavljenje procedure u postupku za ostvarivanje prava na socijalne jednokratne novčane pomoći

Novo Tuzlanski Kanton
Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle, danas su razmatrane izmjene i dopune prijedloga Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na socijalne jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzla, s ciljem pojednostavljenja procedure za podnositelje zahtjeva te osiguranje ravnopravnog tretmana muškaraca i žena u procesu dodjele pomoći.

Nove odredbe predloženog Pravilnika, koji će biti upućen na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Tuzle, donose promjene u smislu olakšanja postupka za podnositelje zahtjeva. Prema novim odredbama, dokaz o evidenciji prebivališta pribavljat će nadležna služba po službenoj dužnosti za sve podnositelje zahtjeva za socijalnu jednokratnu novčanu pomoć. Naime, postignut je dogovor s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te će Gradu Tuzli u narednom periodu biti omogućen pristup provjere evidencije prebivališta građana, što će značajno pojednostaviti proceduru.

Također, u Pravilniku je izvršena dopuna u vezi s ravnopravnim tretmanom muškaraca i žena te precizirana odredba o jednokratnoj novčanoj pomoći za troškove liječenja u inozemstvu.

(tuzlarije.net – Grad Tuzla)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)