Poklon Jusufa Nurkića: Otvoren košarkaški teren u naselju Stupine

Novo Tuzlanski Kanton

U naselju Stupine danas je upriličeno svečano otvorenje košarkaškog terena koje je Tuzli donirao naš proslavljeni košarkaš, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Jusuf Nurkić.

Trenutno je član NBA ekipe Portland Trail Blazers, a poznat je i kao veliki  humanitarac, koji svoja humana djela ne realizuje samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim državama svijeta.

“Smatram da Tuzla predstavlja ono što Bosna I Hercegovina treba biti u cjelini. Sama po sebi govori koliko je bitno biti prihvaćen kao drugačiji, nebitno ko ste i odakle ste, da li ste povratnik ili niste. Mirza Delibašić koji je rođen ovdje nema svoj košarkaški teren i moja želja je bila da napravimo jedan teren i ona je vrlo brzo realizovana od strane Jasmina Imamovića i Grada Tuzle. Zahvalan sam Gradskoj upravi što su prihvatili ideju i uspjeli završiti potrebne aktivnosti za realizaciju projekta. Željeli smo pronaći odgovarajući teren, da djeca imaju sigurno mjesto gdje mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, da se djeca zabave, ali i da imaju neku sigurnost. Tu su kamere, zaštitna ograda. Sretan sam što smo uspjeli realizovati ovaj projekat”, rekao je Jusuf Nurkić, koji je vlastitim sredstvima u cijelosti finansirao izgradnju i opremanje terena.

Izgradnja sportskog – košarkaškog terena realizirana je u okviru prostorne cjeline „Stupine“ i započeta je početkom 2022. godine. Inicijator ideje i donator, Jusuf Nurkić, svoju velikodušnu ideju prezentirao  je tadašnjem gradonačelniku Tuzle, a sada zastupniku u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Jasminu Imamoviću, koji je ovom prilikom kazao:

“Prošle godine dok sam bio gradonačelnik, Jusuf Nukrić mi je predložio ovu ideju i ja sam se s time složio. On se odlučio za velikodušan poklon mladima i djeci u vidu ovog igrališta, i svi treba da ga primimo sa zahvalnošću. Svi znamo da je Nurkić veliki košarkaš, planetarno poznat, ali ljudi trebaju da saznaju i nivo njegove humanosti i dobrote, njegove filantropije. On poklanja mladima i djeci, širom Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta nešto što je jako važno za njihovo odrastanje”

“Kao i svako drugo, i ovo sportsko igralište je značajno za sve građane i građanke grada Tuzle, posebno za one najmlađe. Ovim putem želio bih da se zahvalim gospodinu Nurkiću, koji je izdvojio svoja sredstva za izgradnju ovog terena i poklonio ga našoj djeci, našim mladima, da mogu da se druže, da se razvijaju u duhu pravih sportista. Grad Tuzla je  obezbijedio zemljište, izradio projekat, obezbijedio stručni nadzor, te preuzeo obavezu da osigura redovno održavanje ovog prelijepog objekta, koji je već u upotrebi od strane naših sugrađanki i sugrađana svih generacija. Meni je drago što će naši najmlađi moći svoje slobodno vrijeme provoditi još kvalitetnije, da se druže, da se razvijaju kao pravi sportisti”,  kazao je gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

Nakon svečanog čina otvaranja igrališta, nekoliko stotina učenika i učenica obližnjih škola, mladi košarkaši tuzlanskih košarkaških klubova, kao i mladi koji žive u ovom dijelu grada,  uživali su u druženju sa Jusufom Nurkićem i u novoizgrađenom terenu.

tuzlainfo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)