SAD napao glavni grad Jemena: Huti odgovorili novim projektilima, Biden ih nazvao teroristima

Novo Svijet

Američka vojska izvodi dodatni udar protiv Hutija u Jemenu, dan nakon pokretanja vala napada na gotovo 30 lokacija u toj zemlji kako bi degradirali sposobnost Huta da napadnu brodove u Crvenom moru, rekli su u petak Reutersu dva američka dužnosnika, a slično je objavio i CNN.

Dužnosnici, koji su Reutersu govorili pod uvjetom anonimnosti, odbili su dati dodatne pojedinosti.

CNN je također prenio da je SAD izveo daljnje napade na lokacije Huta u Jemenu, prema američkom dužnosniku u petak navečer (po istočnom vremenu) te da su znatno manjeg opsega nego prethodne noći. Gađali su radar koji koriste Huti, rekao je dužnosnik.

Huti su ranije u petak ispalili najmanje jedan protubrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN.

Rano u subotu TV kanal pokreta Huti Al-Masirah izvijestio je da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena Sanu.

Biden jemenske Hute nazvao terorističkom grupom

Američki predsjednik Joe Biden u petak je jemenske hutske snage nazvao terorističkom skupinom, nakon što su američki i britanski ratni zrakoplovi, brodovi i podmornice tijekom noći pokrenuli desetke zračnih napada diljem Jemena.

Biden je rekao da će Washington odgovoriti Hutima ako nastave s ponašanjem koje je nazvao nečuvenim.

“Mislim da jesu”, rekao je Biden novinarima u petak kada su ga pitali je li spreman Hute nazvati terorističkom skupinom.

“Pobrinut ćemo se da odgovorimo Hutima ako nastave ovo nečuveno ponašanje zajedno s našim saveznicima”, dodao je.

Bijela kuća je ranije u petak rekla da Sjedinjene Države ne žele rat s Jemenom, ali da neće oklijevati poduzeti daljnje korake.

“Nije važno jesu li označeni (kao teroristi). Sastavili smo skupinu nacija (koje) će reći da ćemo, ako nastave djelovati i ponašati se kao što rade, odgovoriti”, rekao je Biden novinarima.

Rekao je i da je zabrinut zbog utjecaja rata na Bliskom istoku na cijene nafte.

(TIP/Izvor: Hina/N1/Foto: US Central Command via X/Handout via REUTERS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)