Susreti; Radio Inat BiH i ureda savjetnika Republike Turske u BiH

Gornja Tuzla

Danas su se predstavnici radia Inat BiH sastali sa predstavnicom Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske Samrom Mehmedović na sajmu „List“ u Lukavcu.

Povod razgovora je bilo predstavljenje historijsko i kulturnog nasljeđa Gornje Tuzle iz Osmanskog perioda kao i prezentacija udruženja koja graviraju na području Gornje Tuzle.

Predstavnica ureda Ambasade Turske bila je jako iznenađena historijskim nasljeđem i objektima koji su i do danas sačuvani u Gornjoj Tuzli, a koji su vezani za najveći uspon Osmanskog perioda na ovim prostorima.

Glavni urednik radia Inat Haris Alajbegović je naglasio da Gornja Tuzla nija do sada imala prliku da svoje kulturno nasljeđe prezentuje Turskim prijateljima, ali se nada da će poslije ovih razgovora biti prilike da naši prijatelji budu upoznati sa onim što Gornja Tuzla ima i čime se ponosi.

Mehmed Mehičić je prezentovao dosadašnji rad na vraćanju kulturno-historijskog nasljeđa Gornje Tuzle kao i jačanju privrede u našem mjestu.

Takođe je napomenuto da pored velikog broja kulturnih spomenika u Gornjoj Tuzli aktivno rade i nekoliko udruženja i sportskih klubova koji ponosno nose ime svoga mjesta širom BiH pa i inostranstva.

Nakon dužeg razgovora o raznim tamam vezanim za historiju, kulturu  i privredu našeg mjesta Gornje Tuzle, dogovoren je i skori susret u Ambasadi Turske u Sarajevu.

Radio Inat BiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)