Turski domaći borbeni avion pete generacije prvi put predstavljen na pisti

Svijet

Turska je u petak prvi put iz hangara izvukla i predstavila na pisti borbeni avion pete generacije, domaće proizvodnje TF-X, saopćio je predsjednik predsjedništva odbrambene industrije Ismail Demir.

“U znak sjećanja na naše šehide! Rekli smo da ćemo naš Nacionalni borbeni avioni izvući iz hangara 18. marta. Naš avion je danas na pisti! Pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, ako Bog da, svjedočit će mu kako leti na nebu naše domovine”, napisao je Demir na Twitteru, govoreći o 108. godišnjici pomorske pobjede Turske na poluotoku Gallipolje u Prvom svjetskom ratu.

Razvijen od Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ), TF-X MMU ima tehnologije i karakteristike koje se nalaze u ratnim avionima pete generacije. Pružit će priliku za strateški napad na ciljeve zrak-zrak i zrak-zemlja. Ima potpuno domaću infrastrukturu za sigurno dijeljenje podataka i korištenje pametne municije.

TF-X MMU sa svojim radarom visokih performansi, elektronskim ratovanjem, elektro-optikom, komunikacijom, navigacijom i identifikacijskim sposobnostima, postići će povećanu borbenu moć s preciznošću i tačnom paljbom iz unutarnjih otvora za oružje velikom/nadzvučnom brzinom. Također ima automatsko prepoznavanje i otkrivanje ciljeva, spajanje više podataka i mogućnosti umjetne inteligencije.
Lovac razvijen u Turskoj zamijenit će zrakoplove F-16 u inventaru Zapovjedništva zračnih snaga, koji se planiraju postupno ukinuti počevši od 2030-ih.

S TF-X MMU Turska postaje jedna od rijetkih zemalja s infrastrukturom i tehnologijom za proizvodnju borbenog aviona pete generacije kao rezultat razvoja projekta u tehnološkim područjima kao što su slaba vidljivost, unutarnji otvori za oružje, visoka manevarska sposobnost, prenosi Daily Sabah.

(Klix.ba/Saff)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)