U UMAGU DANAS OTVORENA NAJVEĆA POS ZGRADA U ISTRI

Novo Regija

Mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja, a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata. Upravo je Umag u kontekstu poticane stanogradnje realizirao praktički pola stanova na području Istarske županije, naglasio je Plenković

Još jedna zgrada, sada sa čak 84 stana, završena je u Umagu iz programa poticane stanogradnje. Današnjom predajom ključeva riješen je stambeni problem za isto toliko mladih obitelji koje će nastaviti živjeti u Umagu.

Svi oni će prvomajske praznike provesti u novim stanovima, a ključeve stanova u tek završenoj zgradi, u povećem stambenom naselju na rubu grada, u Ulici poduzetnika (Komunela – Potok), danas su im na prigodnoj svečanosti predali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik i resorni ministar Branko Bačić, direktor APN-a Dragan Hristov te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

– Mi ćemo kao Vlada nastaviti s politikom subvencioniranja stambenih kredita. Mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja, a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata. Upravo je Umag u kontekstu poticane stanogradnje realizirao praktički pola stanova na području Istarske županije, poručio je premijer Plenković.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese i Andrej PlenkovićUmaški gradonačelnik Vili Bassanese i Andrej Plenković

Ide i peta zgrada

Novoizgrađeni stambeni objekt u Umagu sa 84 stana je najveća zgrada u Istri iz programa poticane stanogradnje.

– U Umagu smo do sada izgradili 206 stanova iz POS programa, po čemu smo vodeći grad i primjer dobre prakse u Hrvatskoj, na što smo izuzetno ponosni. No, tu nećemo stati, već smo započeli s aktivnostima na izgradnji iduće, pete zgrade po redu. Umag je najzapadniji grad Hrvatske i po mnogo čemu grad primjer, no i grad gdje nam blizina Slovenije i Italije uvjetuje i diktira određene standarde. Ukratko, mi moramo biti dobri, najbolji ili najrazvijeniji jer je to pitanje naše opstojnosti. Strategija i cilj grada Umaga je da ne budemo dodana radna snaga za susjedne zemlje, već upravo suprotno, samoodrživi kao dodana vrijednost našega rada. I u tome polako, strpljivo i mukotrpno uspijevamo, ali tu nam treba šira podrška i razumijevanje, naglasio je gradonačelnik Bassanese, dodajući da će se Grad Umag zalagati za stanogradnju sve do zadovoljenja svih stambenih potreba Umažana koji za to ispunjavaju uvjete.

– Društvena poticana stanogradnja jedan je od najuspješnijih modela stanogradnje u nas i izvan Hrvatske, u kojem postoji sinergija države, državne agencije i jedinice lokalne samouprave. U 21 godinu, koliko se provodi ovaj model, izgradili smo 8.600 stanova, rekao je ministar Bačić, podsjetivši da Vlada provodi i program subvencioniranja stambenih kredita.

Direktor Agencije za promet nekretnina Dragan Hristov je potvrdio da će APN nastaviti istim putem u smjeru stvaranja boljih uvjeta za građane i najavio da će biti partner u izgradnji i pete POS zgrade u Umagu.

Cijena oko 1.300

Ova četvrta zgrada ima šest etaža, bruto površina zgrade je 7.853 kvadrata, dok je njena neto površina 5.300 kvadratnih metara. U zgradi su 84 stana, izgrađena su dva ulaza s liftom.

Poticana cijena iznosi oko 1.300 eura po kvadratnom metru. Veličina stanova je od 45 do 90 kvadrata, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva. Zgrada sadrži 18 stanova za jednu osobu, 13 za dvije, 31 za tri osobe, 20 stanova za obitelj s četiri osobe te dva stana za peteročlanu obitelj. Ukupno će u ovoj zgradi živjeti oko 230 osoba. Investicija iznosi oko 6,2 milijuna eura.

Novoizgrađenu je zgradu, prije useljenja novih vlasnika stanova, blagoslovio umaški župnik Josip Grbac.

glasistre.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)