Udruženje građana Inat i Medžlis Islamske zajednice Gornja Tuzla -organizuje trbinu: “Putevi spasa”

BiH Gornja Tuzla Novo

Javna tribina pod nazivom „Putevi spasa“, održat će se u ponedeljak, 05. juna 2023. godine, u Društvenom domu Gornja Tuzla sa početkom u 17:30 sati.

Tribina je zajednički projekt prijatelja Udruženja građana INAT Gornja Tuzla, koji obilježava 9 godina od svog postojanja,  i Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla.

Gosti – predavači su mr. Mehdin Jakubović, Nosilac srebrenog štita i predsjednik Udruženja BH Prosvjetitelj, Nermin Mujkanović i podpredsjednik udruženja BH Prosvjetitelj.

Inače, Mehdin Jakubović je čovjek koji je poznat i priznat ne samo na području bosanskog Podrinja i Bosne i Hercegovine, nego i u mnogim zemljama u kojima danas žive i rade Bošnjaci. Rodom je iz Srebrenice. Pripadnik Armije RBiH. Nosilac ratnog priznanja “Srebrni štit”. Preživio genocid u proboju iz Srebrenice 1995. godine. Nakon rata završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Odsjek odbrane i sigurnosti. Na istom fakultetu stekao zvanje magistara politologije. Idejni je tvorac Udruženja “Prosvjetitelj – Muallim” Srebrenica koje je osnovano u Srebrenici 1993. godine. Penzionisani oficir Oružanih snaga BiH u činu majora. Porodičan i otac sedmero djece.

Nermin Mujkanović imao je samo 12 godina kada je s majkom krenuo put Potočara, a otac i braća u koloni muškaraca ka Šušnjarima. Vjerovali su da će se za dan ili dva ponovo biti zajedno, pa rastanak i nije bio prožet velikim emocijama. Inače, živjeli su u naselju Soloćuša koje nije daleko od sjedišta baze Ujedinjenih nacija. Mehdina Jakubovica i zamjenika predsjednika BH Prosvjetitelja Nermina Mujkanovica koji sa 11 godina ostaje najstariji muskarac u porodici jer su u genocidu zarobili i streljali njegovog 36-godisnjeg oca i dva maloljetna brata 17 i 14 godina.

Promocija knjige ,,Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću” autora Hasana Hasanovića Povodom sjecanja na put smrti i na ubijene u izvrsenom genocidu nad Bosnjacima Srebrenice i Podrinja organizujemo promociju knjige autora Hasana Hasanovica koji je preko 20 kilometara nosio tijelo ubijenog brata da bi ga donio na slobodnu teritoriju u Nezuk. Ovaj hrabri čovjek ispričao je kako knjiga svjedoči o njegovom preživljavanju, kao i smrti najbližih članova porodice, te preživljavanju Marša smrti. U knjizi je opisao i svoju borbu da rahmetli brata Hasiba, koji je tada imao samo 20 godina, iznese na slobodnu teritoriju, dok je godinu mlađi brat Hajro ostao ubijen u blizini Buljima.

Podršku projektu dao je Centar za kulturu Tuzla, a medijski pokrovitelj je Radio Inat BiH Gornja Tuzla.

Sponzori prijekta su: Memišević Company, Nermin Kušljugić i Mirza Halilović.

Nije Srebrenica samo 11. Jula, Srebrenica je svaki dan u nama, Bujrum.

Dobro došli na druženje i promociju.

Radio Inat BIH Gornja Tuzla

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)