UG Inat: Održana tribina “Putevi spasa”

Gornja Tuzla Novo

Ovih dana je u organizaciji Udruženja građana Inat Gornja Tuzla i Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla održana Tribina “Putevi spasa”.


Predavači tribine su bili Mehdin jakubović, nosilac srebrenog štita i predsjednik udruženja BH Prosvjetitelj, Nermin Mujkanović podpredsjednik udruženja i Hasan Hasanović autor knjige “Zaboraviti ne smijem, halaliti neću”.
Mehdin Jakubović govorio je o počecima rata u Srebrenici i svom životnom putu u tim danima rata.
Mehdin je smrt u svom selu ili logoru u Bratuncu izbjegao tako što se prilikom napada na selo uspio zaroviti u zemlju u jednom seoskom potoku i na taj način izbjeći da bude uhapšen.

Četnici su pretražili i prerovili cijelo područje, uključujući i taj potok, ali nisu pronašli Mehdina koji je ležao nepomičan, zatrpan zemljom, kao u grobu, samo je lice, odnosno nos bio iznad zemlje kako bi mogao disati. Četnici su mu bili toliko blizu da se zemlja pod njihovim nogama slivala na Mehdina, ali nisu ga vidjeli. Na kraju su konstatovali da više nema nikoga i otišli. Sa bolom i tugom se prisjećao Mehdin svog žitovnog iskustva.


Uprkos svemu što mu se dogodilo i u ratu i nakon njega, Mehdin poziva na suživot i tolerranciju među ljudima, na uzajamno pomaganje i iskreni pristup.
Nermin Mujkanović, kojem su ubijen otac i dva maloljetna brata kaže: “Prvi moj susret s emocijom straha i rata bio je upravo u školskoj klupi kada nam je učitelj saopštio da će doći vojska i da moramo odmah ravno kući, da se ne zadržavamo nigdje”, započinje svoju priču Nermin koji se sjeća i prvih granata na Gostilj.


“Kada je u pitanju Srebrenica, ko god da je kriv i odgovoran za to, ko god da je mogao učiniti nešto, a nije učinio, mi možemo danas riječima izreći nekakav halal i oprost, ali naše duše, naša bića, to jednostavno ne mogu, naglasio je Nermin.


„Pisanje knjige “Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću”, bilo je veoma teško. Pored toga što su se vratila i najmanja sjećanja na proživljene strahote emotivno sam bio jako iscrpljen”. „Također sam se sjetio svakog pređenog koraka noseći teško ranjenog dvadesetogodišnjeg brata Hasiba koji je nakon ranjavanja živio devet sati”, naglašava Hasan.

Na tribini je bio prisutan i ministar za kulturu i sport Tuzlanskog kantona Damir Gazdić. Nakon tribini upriličena je večera za sve goste i predstavnike udruženja u Gornjoj Tuzli povodom 9 godina postojanja i djelovanja UG Inat G.Tuzla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)