Uspješno testirana vakcina protiv dva najsmrtonosnija raka na svijetu

Novo Zanimljivosti

Naučnici iz kompanije Elicio Therapeutics su proizveli vakcinu koje bi moglo pomoći u sprječavanju dva najsmrtonosnija raka na svijetu – debelog crijeva i gušterače.

Kroz prva se istraživanja na ljudima otkrilo da vakcina smanjuje rizik od recidiva kod sto posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još uvijek u krvi imaju markere raka.

“Iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila učinkovitost lijeka, ova vakcina moglo bi povećati stopu preživljavanja kod raka debelog crijeva i gušterače”, rekli su naučnici za Daily Mail, prenosi Večernji.ba.

Stopa preživljavanja u ovom trenutku nakon pet godina iznosi svega 12,5 posto kod raka gušterače, odnosno, 63 posto kod raka debelog crijeva. Pozitivno je što, za razliku od drugih eksperimentalnih vakcina protiv raka u razvoju, ovo se ne treba prilagođavati svakome pacijentu, što ga čini dostupnijim i jeftinijim.

Što se samih testova tiče, provedeni su na 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili debelog crijeva. Svima su hirurški odstranjeni tumori, ali su još uvijek u krvi imali biomarkere raka, što dovodi do velikog rizika od povratka bolesti.

“To je period u kojem osoba koja nažalost nije izliječena ima u svom sistemu najmanju količinu raka”, rekao je Pashtoon Kasi, direktor Istraživanja raka debelog crijeva na američkom fakultetu Weill Cornell Medicine.

U vakcini se koriste dva peptida, G12D i G12R. Oni se vežu za albumin, protein u tijelu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže vakcini da putuje direktno do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imunološki sistem. Ovo se razlikuje od drugih peptidnih vakcina, navodi Kasi, jer slične vakcine imaju zaobilazan put, odnosno putuju do organa kojima nisu potrebna i pritom se degradiraju.

Vakcina se prilikom tretmana ubrizgava u obje ruke i noge, odnosno daju se ukupno četiri injekcije sedmično tokom perioda od četiri sedmice. Pacijenti su nastavili s ovim procesom svaki drugu sedmicu tokom dvije semdice, a zatim su pauzirali prije početka tromjesečnog docjepljivanja. Faza docjepljivanja je neophodna jer nakon nekog vremena slabi imunološki odgovor na vakcinu.

BH Glas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)