Većina Bošnjaka u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH je protiv Šmitovih nametnutih odluka

BiH Novo

Najbolji pokazatelj kako se grubo zaobilazi većinska volja Bošnjaka u ovom procesu imenovanja nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jeste činjenica da je većina bošnjačkih zastupnika u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH protiv takvog imenovanja, odnosno protiv bilo kakvog nametanja odluka od strane visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Dakle, pored poznate činjenice da većina u Klubu Bošnjaka u Domu naroda podržava ustavna prava i ovlaštenja koja zastupa potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, u Predstavničkom domu od šesdesetak bošnjačkih zastupnika tek njih dvadesetak podržava da Kristijan Šmit nametne odluku koja bi omogućila imenovanje vlade koju bi predvodili HDZ i Trojka.

Ako bi se to dogodilo, to bi značilo samo jedno – da su Bošnjaci došli u situaciju da o njihovim pravima odlučuju manjinski narodi (Hrvati i Srbi), odnosno da Hrvati i Srbi odlučuju ko je podoban od Bošnjaka za postavljanje na neku od pozicija vlasti. U bukvalnom smislu, to je potvrda onog poznatog obećanja Milorada Dodika kada je rekao da će on i Dragan Čović odlučiti ko će od muslimana biti u vlasti.
Nažalost, ovakvu mogućnost podržavaju i pojedini bošnjački lideri koji su zaslijepljeni vlastitim interesima.

saff.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)