Velika Britanija uvodi autobuse bez vozača

Novo Zanimljivosti

Prva autonomna autobuska linija u Velikoj Britaniji počinje da radi sljedeće nedjelje u Edinburgu, iako će vozači ostati prisutni u vozilima kako bi povratili kontrolu u slučaju potrebe.

“Tehnologija autonomije koja je prisutna u autobusu već je testirana u prošlosti, ali je ovo prvi put da se koristi na autobuskoj liniji”, izjavio je neimenovani predstavnik kompanije “Stejdžkouč” koja je danas predstavila autobusku liniju u blizini Edinburga.

Ta linija, duga oko 22 kilometra, koja se nalazi na zapadu glavnog grada Škotske, trebalo bi da preveze oko 10.000 putnika nedjeljno.

U prometu će biti pet autobusa, koji će moći da voze brzinom do 50 kilometara na sat. I dalje će biti prisutan vozač koji će provjeriti da li tehnologija radi ispravno, kako predviđa britanski zakon koji još ne dozvoljava promet potpuno autonomnih vozila na javnim putevima.

Još jedno lice će biti u autobusu da provjeri karte i odgovori na pitanja putnika.

Ugrađeni sistem sa vještačkom inteligencijom će detektovati druga vozila na putu kako bi se izbjegli sudari, dok će kamere i radar skenirati put kako bi izbjegli pješake.

Kompanija je navela da će ta linija biti sigurnija i efikasnija uz uštedu goriva do 20 odsto.

“Sistem može da reaguje brže od vremena reakcije čovjeka kada je to potrebno”, dodali su iz kompanije.

BH Glas / Beta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)