Za šta je sve dobra sirutka?

Novo Zanimljivosti

Sirutka je od davnina poznata kao ljekoviti napitak koji obiluje vitaminima i mineralima s mnogo benefita po ljudski organizam, a njena primjena je raširena među svim generacijama, prvenstveno za jačanje imuniteta.

Tečnost je ovo koja nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka – kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Kako biste osjetili maksimalan efekat ove dragocjene tečnosti koju su naše pranane koristile kao lijek, možete konzumirati do jednog litra sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte, te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Smanjuje stres i osjećaj umora

Sirutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i umora. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Regulira povišenu masnoću u krvi

Ovaj napitak se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenom masnoćom u krvi koju ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni holesterol i trigliceride poslije nekoliko sedmica redovnog konzumiranja.

Pomaže kod bolesti jetre

Masna jetra, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom – sirutka pomaže kod raznih bolesti jetre. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin, koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, te oboljelima od ciroze pomaže da žive kvalitetnije.

Gubitak kilograma

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna kod održavanja vitke linije. Bjelančevine u sirutki također povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osjećaj gladi.

Dobra probava

Konzumiranje sirutke podstiče probavu i rješava neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretička svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litar sirutke dnevno) jer može izazvati proliv. Sirutka sadrži mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva, pišu Nezavisne novine.

BH Glas / Foto: Shutterstock/Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)