Zajedničko saopćenje “Trojke”: Idemo raditi, nećemo se sustezati da kritikujemo

BiH Novo

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka pozdravili su u zajedničkom saopćenju imenovanje Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, ocijenili da je okončana višegodišnja blokada funkcioniranja vlasti na ovom nivou .

– Pozdravljamo izbor Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem čime je okončana višegodišnja blokada funkcioniranja Federacije BiH. Nova Vlada FBiH je odraz demokratske volje građana, ima natpolovičnu podršku u oba doma Parlamenta Federacije i jasnu većinsku podršku građana. Vjerujemo da će ovo biti Vlada svih građana, da će jednako zastupati prava i interese svih, uključujući i one koji nisu glasali za neku od stranaka koje danas čine parlamentarnu većinu. Zajednički rad i vlast i opozicije za ukupnu dobrobit društva i građana glavne su odlike zrelih demokratskih društava – navodi se u saopćenju “Trojke”.

Iz SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke pozivaju novu Vladu FBIH da se fokusiraju na ključne izazove pred kojima se nalazi Federacija BiH i novom energijom i vizijom započne reformski proces koji će poboljšati kvalitet života svih građana.

– Iz ekspozea premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića jasno su naznačene osnovne smjernice i zadaci koji se nalaze pred novom Vladom FBiH. Nakon četverogodišnjeg tehničkog mandata prethodne Vlade i potpunog zaustavljanja svih reformskih procesa, očekuje se da će nova Vlada FBiH i nova parlamentarna većina imati i hrabrosti i viziju kako unaprijediti sve aspekte rada institucija FBiH, da će posebno biti fokusirana na dokazane neophodne ekonomske reforme, razvoj privrede, nove investicije, nova radna mjesta, povećanje životnog standarda, jačanje vladavine prava i vraćanje transparentnosti i ispravnosti u svim društvenim procesima. Od kadrova koje su stranke “Trojke” predložile u novu Vladu Federacije zahtijevaju predan rad i posvećenost, bit ćemo njihova podrška ali ćemo insistirati na provođenju mjera i politike koje su dogovorene i o kojima smo čuli iz ekspozea premijera Nikšića. Idemo zajedno raditi, kada i ako bude potrebe, nećemo se sustezati da konstruktivno kritikujemo – dodaje se u saopćenju.

Iz “Trojke” ponavljaju poziv svim političkim akterima da zajednički rade u narednih 12 mjeseci na iznalasku najboljih rješenja kako bi se svaka vrsta blokade i zastoja u radu institucija prevenirala.

– Nametnuta rješenja visokog predstavnika koja stupaju na snagu sljedeće godine onemogućuju dugoročne blokade u formiranju vlasti u FBiH. Pa ipak, pozivamo sve političke aktere da zajednički radimo na iznalasku još boljih rješenja. Za izmjene Ustava neophodna je većina dvotrećinske parlamentarne skupštine, vjerujemo da su razgovori i zajednički izlazak rješenja najbolji put – navodi se u zajedničkom saopćenju strana “Trojke”.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)